Karamarkove guske

“Ne srljajte kao guske u maglu!” To je vjerojatno javnosti najpoznatija sintagma koju je izgovorio jedan hrvatski političar u 20. stoljeću. Ova rečenica je dio rasprave koju je održao Stjepan Radić na sjednici Središnjeg odbora Narodnog vijeća Države Slovenaca, Hrvata i Srba 24. studenog 1918. U tom svom govoru usprotivio se brzopletom ujedinjenju južnih Slavena propale Austro Ugarske s Kraljevinom Srbijom.

Od tada do danas ukazivanje na opasnost od političke zajednice južnoslavenskih naroda omiljeno je sredstvo zastrašivanja birača. „Jugoslavenska opasnost“ ušla je u rječnik Europskog parlamenta i prije nego što je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Britanski europarlamentarac Nigel Farage je Europsku uniju proglasio „novom Jugoslavijom“ koja će poput te propale balkanske države ubrzo i sama propasti.

Zato nije čudno da se duh propale države priziva i u ovoj predizbornoj kampanji. Posebno njegovom lešinom birače zastrašuje na skupovima HDZ-a aktualni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Tako gospodin ministar pored sebe posjedne dva leša u poodmaklom stanja raspadanja, Jugoslaviju i Tita, kako bi uvjerio birače da ovi samo što nisu uskrsnuli i ponovo počeli tlačiti Hrvate. To će se sigurno dogoditi ako birači budu dovoljno nesmotreni i ne budu glasali za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Osjetljiv nos bivšeg obavještajca intenzivno osjeća „smrad Jugoslavije“ koji se vuče za Kukuriku koalicijom.

Najveća opasnost za Hrvatsku su mrtvaci od kojih je jedan mrtav dvadeset, a drugi trideset godina! Koliko će birača Karamarko povući u maglu „bespuća povijesne zbiljnosti“? Malo. 4. prosinca samo će malobrojna jato gusaka lutat ulicama Varaždina i drugih naših gradova. Guske će se glasati čudno i u jednom trenutku možda će te u njihovom gakanju prepoznati dvije riječi: Tito! Jugoslavija! Tito! Jugoslavija!. Magla povijesnog zaborava bit će pak sve gušća, gušća i gušća….

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Karamarkove guske

  1. Povratni ping: Nek Tito radi za nas | Marin Knezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.