Frendovi iz Alfa Romea

U današnjem Magazinu Jutarnjeg lista, (od 3. 12. 2011.) Miljenko Jergović je objavio članak o švicarskom teologu Hansu Küngu. On Künga proglašava za jednog od „najvećih svjetskih mislilaca i pisaca današnjice“. Posebnu pozornost u svom članku posvećuje odnosu nekadašnjih prijatelja i velikih teologa Hansa Künga i Josepha Ratzingera. Prvi je završio kao crkveni disident, a drugi kao papa.

Kung Ratzinger

Za Jergovića je Küng strastven, hrabar i šarmantan naspram Ratzingera koji je leden, suzdržan i „nelijep“. Uz to Küng je još šezdesetih vozio Alfa Romea dok je mali seljačić iz Bavarske vozio – bicikl. Šarmantni Küng je tu i tamo zna u svojoj bijesnoj makini povesti jadnog i ružnog Ratzingera do zajedničkog posla na fakultetu u Tübingenu.

Tu sam se osjetio i osobno povrijeđenim. Da li sam i ja zato što koristim bicikl kao sredstvo prometovanja gradom intelektualno inferioran? Da li bih bio pamatniji da vozim novog Alfa Romea, a ne deset godina staru Toyotu Yaris?

Ukratko Küng je šminker. On osvaja „liberlane“ i „neovisne“ intelektualce time što im povlađuje, što se bez pogovora slaže s njima. To su pak tipovi kojih su usta puna priče o slobodi i pravima potlačenih, a sami imaju bogate sponzore, voze ogromne terence i žene se mankenkama.

Küng se s njima bez pogovora slaže u pitanjima kontracepciji, ženidbi svećenika, odgovornosti kršćanstva za holokaust i tvrdnjama da je katolička crkva stara i pljesniva organizacija. To ilustrira i ovaj Küngov intervju koji sam umetnuo u ovaj post. On je jedan od onih ljigavih razgovora u kojima se novinar i osoba koju intervjuira u svemu slažu i pri tome uživaju.

Ne osvaja samo Küng „lijeve“ i „liberalne“ intelektualce. O tome svjedoči novinar Süddeutschen Zeitunga Peter Seewald. Seewald je bivši katolički gojenac i iminstrant koji je je postao aktivni „šezdesetosmaš“ i oduševljeni marksist. Polovicom 90-tih godina intervjuirao je današnjeg papu Josepha Ratzingera nekoliko puta. U tim intervjuima nema međusobnog dodvoravanja, već se raspravalja na dugo i na široko uz mnoštvo argumenata. Seewald je o tome objavio i knjigu pod nazivom „Sol zemlje“ (Salz der Erde). Na kraju je ponovo počeo prakticirati svoju katoličku vjeru.

Rekao bih ponešto i o „zadrtosti“ i „uskogrudnosti“ današnjeg pape. Seewald je pitao Ratzinger koliko ima ukupno putova do Boga. On je odgovorio: „Onoliko koliko ima ljudi“ (So viele, wie es Menschen gibt). Da bi ste ovo shvatili ne trebate imati Alfa Romeo.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Frendovi iz Alfa Romea

  1. Slažem se u popunosti.

    (Upoznali smo se u Rapcu.)
    Pozdrav iz Labina

    Partijski drug

  2. Povratni ping: Papa: Marksistička kritika religije je dijelom u pravu | marinknezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.