Invazija modernog

Modernost se nalazila u samim osnovama socijalizma. Po svojoj prirodi socijalizam je i u svojim pojavnim oblicima morao biti napredan, moderan. To uvijek nije bilo tako (primjerice u doba prevlasti tzv. socijalističkog realizma), no početkom 60-tih, u bivšoj Jugoslaviji činilo se da je to istina.

Kuća mode u Praškoj ulici

O tome svjedoči i gradnja prve „modne kuće” u socijalističkoj Jugoslaviji. Izgrađena je u Praškoj ulici u Zagrebu. Prvotno je njezina čelična konstrukcija bila izložbeni paviljon na „Zagrebačkom velesajmu” u kojemu je bila 1959. postavljena izložba „Porodica i domaćinstvo” koja je trebala svjedočiti o obilju proizvoda široke potrošnje u ondašnjoj Jugoslaviji.

Kuća mode u Praškoj ulici

Paviljon je u travnju 1960. premješten u samo središte Zagreba, gdje je pretvoren u prvu „modnu kuću” u onodobnoj Jugoslaviji. Uz privlačne proizvode „modna kuća” je posjetitelje privlačila i prvim pokretnim stepenicama u Zagrebu.

Kuća mode u Praškoj ulici

O novom „čudu” potrošačkog društva u stvaranju izvjestio je zagrebački časopis „Globus” u svom broju 46 od 15. svibnja 1960. u reportaži pod naslovom „Tržnica ukusa”. Nova zgrada je navodno pokazala „kako ukus današnjice daje otkaz svemu što je nepraktično i arhaično”.

Kuća mode u Praškoj ulici

Zgrada kasnije „Standard konfekcije” postojala je sve do 1980. kada je u nerazjašnjenim okolnostima izgorjela. Službeno je za požar bila kriva grijalica portira. Neslužbeno, požar je podmetnut kako bi se prikrile malverzacije robom.

Neki su požar pripisivali činjenici da je zgrada sagrađena na mjestu sinagoge koju su srušile ustaške vlasti. Od 1980. do danas ovaj je prostor prazan i služi kao parkiralište.

Ovaj unos je objavljen u Fotografije, Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Invazija modernog

  1. Pula Rock City napisao:

    Zgodne slike i baš dobar “staromodni” osrvt na ovu temu. Ja si mislim da moderno ne mora nužno da bude zlo. S druge strane, svaki put kad čujem pjesmu Atomskog Skloništa “Oni što dolaze za nama” – uvijek se dobrano naježim 😦

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.