Silovanje pod zvijezdom

Ako se gdje glupost voli ugnijezditi, naći svoj topli kutak onda je to politika. Primjer u kojem se politička glupost zrcali u svom svome sjaju predstavlja inicijativa za osnivanje udruge kršćanskih socijaldemokrata koju navodno podržava predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Ona posebno dolazi do izražaja u recentnom crnom biseru samozvanog gurua kršćanskog socijalizma Mirka Lukića koji se pojavio kao rekcija na negodovanje bivše međunarodne tajnice SDP-a Karoline Leaković zbog Lukićevih stavova o pobačaju i crvenoj zvijezdi.

Kao krunski argument protiv uporabe crvene zvijezde Lukić navodi: „Što se tiče ‘petokrake’, Vi bi kao veliki i u društvu prepoznati borac za ženska prava dobro trebali poznavati problematiku organiziranih silovanja žena u Berlinu, bosanskim gradovima (Foča npr.), kao i našem Vukovaru, sve činjeno pod CRVENOM petokrakom. Napomenimo da je do 22. lipnja 1941. na snazi bio Ugovor o nenapadanju i PRIJATELJSTVU između nacističke Njemačke i SSSR-a te su na krilima tog prijateljstva izvršavani zločini nevjerojatnih razmjera. Cilj novoosnovane udruge je izvršiti distinkciju zdravog antifašističkog ‘tkiva’ od NEGATIVNIH konotacija vezanih za sveobuhvatni i plemeniti antifašistički pokret. Član sam SDP-a zbog svojih uvjerenja te Vas uvjeravam da mi je jedini motiv činjenje dobra za našu stranku, neka mi Bog oprosti ako griješim!“

Ukratko, kolega Lukić griješi. Masovna silovanja su činjena pod različitim obilježjima. Pod kapama s hrvatskim grbom tijekom drugog svjetskog rata silovano je mnoštvo Ukrajinki i Ruskinja kada su jedinice NDH, udružene s drugim osovinskim silama prodirale prema Staljingradu. Seksualno nasilje hrvatskih jedinica uzelo je tolike razmjere da je izazvalo zgražanje i njihovih njemačkih saveznika. O tome kako Hrvati od davnina u ratovima siluju žene, djecu i muškarce napisao sam i jedan post na ovom blogu. Hoćemo li zato zabraniti šahovnicu?

Masovna silovanja od strane pripadnika Crvene armije odavno su poznata. Manje je poznato da su istu praksu primjenjivali i zapadni saveznici i to u prvom redu Amerikanci. Na to je upozorila u svojoj knjizi „Als die Soldaten kamen“ (Kad su došli vojnici) njemačka povjesničarka Miriam Gebhardt 2015. U svojim istraživanjima nije se oslanjala ni na kakvu komunističku ili ljevičarsku literaturu nego na izvore iz arhiva katoličke crkve u Njemačkoj koji su tek nedavno objavljeni. Župnici su, na poticaj mjesnih biskupa, pažljivo bilježili zlodjela zapadnih saveznika nad civilnim stanovništvom. Gebhardt procjenjuje kako su zapadni saveznici silovali oko 150.000 žena, djevojčica i starica. Daleko manje od pripadnika Sovjetske vojske ali usprkos tome radilo se o masovnom zločinu. Slična je bila situacija i u drugim zemljama gdje je stupila čizma zapadnih saveznika. Posebno su teško patile talijanske žene. Hoćemo li zbog toga zabraniti primjerice američku zastavu?

Ugovor o prijateljstvu Sovjetskog Saveza i Hitlerove Njemačke? On se može promatrati samo u kontekstu dogovora Hitlera s Francuskom i Velikom Britanijom koje su mu, uz formalne potpise svojih čelnika, prije toga prepustile Austriju i Čehoslovačku. Da li su i ovi ugovori zločinački? Bez Munchenskog sporazuma ne bi bilo ni pakta Riebbentrop – Molotov.

Hrvatski antifašizam bez crvene zvijezde? Slažem se kako taj simbol može biti dvojben ali pod kojim drugim simbolom se razvijao hrvatski antifašizam? To što je netko crvenu zvijezdu hrvatskih partizana zloupotrebio u agresiji na Hrvatsku 90-tih godina ne može promijeniti ni za dlaku povijesnu činjenicu da je ona jedini pravi simbol hrvatskog antifašizma. O mojim dvojbama oko simbola propale jugoslavenske države dosta sam pisao.

Po Lukiću ispada da sam pogled na crvenu zvijezdu ili nošenje kape s petokrakom jamči navalu testosterona koja vas tjera da spolno općite sa svima što se kreće. Kakva Viagra? Crvena zvijezda.

Cilj kršćanskih socijaldemokrata je raščišćavanje problema antifašizma i pobačaja? Ne mali broj socijaldemokrata kršćani su različitih usmjerenja. Brojni su i katolici. Kako bi trebao izgledati odnos socijaldemokracije i katoličke crkve odlično je obrazložio u članku za njemački časopis „Fokus“ socijaldemokratski predsjednik Bundestaga i član Središnjeg odbora njemačkih katolika Wolfgang Thiersea 2005. Kakva crvena zvijezda? Kakav pobačaj? Kakvi bakrači? Ono što nas veže je zajednička ideja o društvu utemeljenom na solidarnosti.

Inače o odnosu socijaldemokracije i kršćanstva ja sam vjerojatno najviše pisao u SDP-u. Ta se tema zaista gura pod tepih ali put Lukića i drugova je čista nebuloza. Jedino što iz nje se može iščitati jest idejni jad i bijeda Bernardićeva SDP-a. Drugovi, manje Bujice više Terrya Eagletona.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest, Povijest, Vjera i društvo i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.