Opet Vaso

Ni jednoj stranci nije lako kada se njeni članovi lišavaju slobode i izvode pred sud. Tada se stranačke kolege, koje su došle pod udar tijela državnog progona, brane svim sredstvima. Obično se sudske i policijske institucije optužuju da su iskorištene od strane skupina na vlasti za obračune s političkim neistomišljenicima i javnim suparnicima.

Ipak, nikada do sada nije jedna stranka, odnosno pojedinac iz neke stranke, tako burno reagirao kada se hapsio pripadnik neke druge stranke ili nestranačka osoba kao prije nekoliko dana. Radi se o intervjuu glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića „Večernjem listu“  od 8. studenog 2014. Lišavanje slobode gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegovih suradnika potaknulo je Brkića da se okomi drvljem i kamenjem na Vladu RH, premijera Zorana Milanovića, predsjednika  Republike, medije, policiju…

Brkić je hapšenje Bandića i njegovih suradnika proglasio politički motiviranim i stječe se dojam da se HDZ, ili barem dio njega, sudskim progonom Bandića osjetio neposredno ugroženim. Zar nije Bandić bio „do jučer“ član SDP-a? Zar HDZ nije u Zagrebu trinaest godina „ratovao“ s istim?

Veza Brkića i Bandića? O tome sam čuo brojna i različita govorkanja ali ne bih ulazio u njih. Osvrnuo bih se ipak na jednu činjenice. Parlamentarni izbori 2011. Lista Milana Bandića sudjeluje na njima. Lista ima male šanse osim… Bandić bi u dijaspori mogao osvojiti koji mandat, a možda i pobijediti. Usprkos tome tu nema Bandićeve liste. Listu pak HDZ-a u iseljeništvu nosi, budući glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Vraćanje usluge prijatelju? Činjenje usluge suradniku?

Politički suparnici često se oštro i grubo međusobno sukobljavaju. Ima tu i udaraca ispod pojasa, no obično se visokopozicionirani stranački dužnosnici ustežu sami od izvođenja „prljavih zahvata“ i argumenata na razini trača. To se obično prepušta nižim stranačkim kadrovima ili „nezavisnim stručnjacima“ za kojih nije šteta ako se njihove tvrdnje pokažu neosnovanima i ako „poginu“. Milijan Brkić se sam uhvatio nezahvalnog posla, ne skrivajući kako još uvijek ima (ilegalne) veze u policijskom i obavještajnom aparatu koje ga obavještavaju primjerice o navodnom razgovoru premijera Milanovića s čelnicima PNUSKOKA. Isto tako do jučerašnjim kolegama uvijeno i prijeti upozoravajući ih kako ne smiju raditi ništa protuzakonito (implicitno tako tvrdeći kako su Bandićev progon i istrage protiv samog Brkića nelegalne ).

Na kraju, intervju ilustrira slika Milijana Brkića kako čuči na pruzi. Ne znam koja je poruka takve fotografije. Brkić čeka da ga vlak pregazi?

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.