Promijenimo ime Trgu bana Jelačića!

Bavljenje poviješću je, ako joj se pristupa ozbiljno, osjetljiv posao. On je još osjetljiviji ako se radi o pokušaju ocjena osoba iz bliže i dalje prošlosti. Njihova djela, misli, postupci u pravilu su kompleksni i ne mogu se jednoznačno ocijeniti. Tko je tu heroj, a tko zločinac? Usprkos tome što se često radi o nijansama sive, u konačnici, povjesničar je dužan ocijeniti osobnost uglednih i utjecajnih osoba.

Jednostrani pristup je vrlo opasan. To otvara prostor manipulaciji i premda može biti utemeljena i na činjenicama, lažna je više od bilo koje bajke za djecu. U ovom postu pristupit ću liku bana Josipa Jelačića kao advocatus diaboli, „vražji odvjetnik“ koji osporava ugled, lik i djelo jedne od najpopularnijih osoba iz hrvatske povijesti, tražeći (uz put) uklanjanje njegova imena iz naziva središnjeg zagrebačkog trga. Pri tome ću se oslanjati na, probrane, povijesne činjenice.

jelacic_zlocinac3

“1. Jelačić je agresor. Malo je primjera da su Hrvati napadali druge narode i države. Jedan od tih sramotnih događaja vezan je upravo za bana Jelačića. Početkom rujna 1848. s 40.000 ljudi napao je Mađarsku s namjerom da svrgne njenu legitimnu vladu koju je podržavala većina Mađara i priznavao Car u Beču.
2. Jelačić je pljačkaš i nasilnik. Nedisciplinirani pripadnici Jelačićeve vojske palili su i pljačkali sela tijekom agresije na većinski mađarski teritorij. Hrvatske jedinice pod Jelačićem, kada su 1848. poslije nesmiljenog bombardiranja, zauzele Beč palile su, pljačkale i silovale time teško povrijedivši i onodobno ratno pravo.
3. Jelačić je neprijatelj demokracije. On je krvavo guši nastojanje pojedinca i naroda da ostvare temeljne ljudske slobode kao što su pravo na jednakopravno sudjelovanje u političkom i javnom životu, nacionalno samoodređenje, slobodu medija. Podupirao je nasiljem vlast povlaštene manjine nad većinom. Time je za nekoliko desetljeća usporio demokratske procese u cijeloj Europi, pa je zbog toga njegov utjecaj izrazito negativan za povijesni razvoj Europe.
4. Jelačić je izdajica hrvatskog naroda. Svojim djelovanjem omogućio je da se začeci demokracije u Hrvatskoj ugase tek što su se raspirili. Jelačić nije donio apsolutizam samo Mađarima, Nijemcima i Talijanima nego i Hrvatima. Dužnost bana obavljao je kroz gotovo cijelo razdoblje apsolutizma kada su sustavno zatirani hrvatski jezik, kultura i državotvorne tradicije.
5. Jelačić je osoba sumnjivog morala. U javnoj kući u Ukrajini je pokupio sifilis i kao starac se oženio maloljetnicom.

Takvoj osobi je posvećen središnji trg u Zagrebu! Kada će ta sramota prestati? Kada će se ukloniti spomenik tom zločincu i promijeniti se naziv trga u samom srcu hrvatske metropole?”

Ovaj unos je objavljen u Imenovanje ulica, Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 odgovora na Promijenimo ime Trgu bana Jelačića!

 1. Janoš Bećar Pecaroš napisao:

  Uuuu, čovječe, gadan neki lik…

 2. Toni napisao:

  Napisali ste da je Jelačić napao Mađarsku koda je on bio vladar Austro-Ugarske. Vidi se da nemate pojma o povjesti. Car je podržavao pobunjene mađare? Je zato ih je i napao. Vratite se nazad u školu i naučite povijest a ne laprdat gluposti i laži.

  • Marin Knezović napisao:

   Dragi Toni, prvo sam je post ironičan. Drugo 1848. ne postoji Austro – Ugarska. Ona je tu od 1867. Treće Car Ferdinand V. na zahtjev mađarske vlade formalno je svrgnuo Jelačića i imenovao generala Hrabovskog za komesara u Hrvatskoj. Druga je stvar što je dvor sjedio na dvije stolice i neformalno je podržao Jelačićev napad. U trenutku napada Jelačić je formalno odmetnik . O svemu tome možete se informirati u djelima Ferde Šišića koja u digitalnom obliku možete skinuti na mom blogu. Magistrirao sam na ovom razdoblju i o njemu objavio nekoliko znanstvenih članaka i školski priručnik. Svi misle da znaju povijest, a zapravo…

 3. Cikofeljo napisao:

  Marine !
  Hvala Bogu da se netko poput vas – “objektivan i pametan” javio, a koji je neopterećen sadašnjošću, koja nam kvari prošlost i sadašnjost !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.