Neuspjela kampanja

Tog petog studenog 2009. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić popeo se, po tko zna koji put, na vrh Sljemena. Ipak, razlog uspona nije bila uobičajena gradonačelnikova tjelesna rekreacija. Tog se dana Milan Bandić popeo na vrh Zagrebačke gore kako bi objavio svoju kandidaturu za predsjednik Republike. Ambiciozni prvi čovjek Zagreba, u govoru u kojem je najavio svoj ulazak u trku za nominalno prvu osobu države, posebno je istaknuo: „Želim uzorati Hrvatsku radeći kao konj za Hrvatsku.“

Ta izjava je danima potom zabavljala hrvatsku javnost, no timu koji je radio marketing Bandićeve kampanje nije bilo do smijeha. Gradonačelnik Zagreba u govoru je trebao najaviti kako će za Hrvatsku raditi kao pčela, a ne kao konj. Cjelokupni koncept predizborne promidžbe bio je utemeljen na tom vrijednom insektu, a Bandić ga je, u nekoliko sekundi, uništio. Trebalo je u kratkom vremenu izmisliti nove pojavne oblike predizborne propagande.

Izgleda da će se slično dogoditi i HDZ-u. Koncept utemeljen na brojci 5+ pokazao se pretjerano bliskim marketinškom izbornom konceptu jednog marginalnog političara iz Prnjavora u Bosni i Hercegovini. Oblijepiti Hrvatsku s plakatima 5+ značilo bi samo izazvati podsmjeh javnosti. Tako je još jedna kampanja, koja je tek započela, morala biti podvrgnuta brzim i naglim promjenama.

U političkim kampanjama teško je biti originalan. Prije četiri godine tako sam upozorio kako je televizijska reklama danas vladajuće koalicije„Imamo plan“ kopija , gotovo kadar po kadar, klasika političkog marketinga iz kampanje za reizbor Ronalda Reagana iz 1984. „Morning in America“. Zapravo smijete „posuđivati“, ali time ne smijete izazivati podsmijeh.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.