Ženi me! (1. dio)

Hrvati sve znaju i o svemu imaju sud. Taj polet, u pravilu, traje do prvog ozbiljnijeg problema. Među brojnim stručnjacima za sve i svašta, u zadnje vrijeme, posebno su brojni oni za „odnose s javnošću“. Hrvatska je puna „pijarovaca“, a ustanove koje nude obrazovanje na navedenom području niču kao gljive poslije kiše. Navodni „stručnjaci“ često pokleknu pri prvom izazovu.

Posebno se političke stranke ponose svojim „stručnjacima“ za odnose s javnošću koji navodno dobivaju izbore. Sve slabosti stranačkih „pijarovaca“ pokazao je slučaj šefa oporbe Tomislava Karamarka i (vjerojatno) njegova Mercedesa.
Sve je počelo relativno bezazleno. Na internetu se pojavila slika nepropisno parkiranog Mercedesova terenca. Ništa neobično osim što je auto parkiran uz samu zebru vozio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Hadezeovi medijski stručnjaci osjetili su potrebu da reagiraju. Karamarkov „glavni savjetnik za medije“ Miljenko Manjkas poslao je u ime Hrvatske demokratske zajednice ovakvo priopćenje: „Predsjednik Karamarko je jutros u svojem osobnom automobilu doveo pred bolnicu svojeg 92-godišnjeg oca, uslijed teže tjelesne povrede. Taj trenutak, koji se vidi na slici, je snimljen u dvorištu bolnice.
Naime, nije bilo mjesta za parking, tako da je gospodin Karamarko ostavio privatni automobil u dvorištu bolnice i odveo oca na hitan prijem. Predsjednik se potom odmah vratio natrag da preparkira auto i nađe neko normalnije mjesto. Nakon što je preparkirao vozilo, vratio se ocu da ga provede kroz sustav pregleda koje je danas obavljao.“
Na izgled odlično obavljen posao glavnog medijskog maga. Sam prekršaj se minorizira, a u prvi plan se stavlja činjenica da se predsjednik HDZ-a brinuo za bolesnog i starog oca. Umjesto prekršitelja imamo brižnog sina! Ali…
Problem je u izrazima koji skupi Mercedes nazivaju Karamarkovim osobnim i privatnim automobilom. Zemlja se po prvi put otvorila pod HDZ-om i njegovim predsjednikom.
Mercedes ML nije jeftini auto. U svakom slučaju, ako je Tomislav Karamarko njegov vlasnik, morao je biti naveden u njegovoj imovinskoj kartici, na što je vođa oporbe obvezan kao državni dužnosnik. „Merđe“ u imovinskoj kartici nije bilo.
Tada je nastupio drugi stručnjak za odnose s javnošću, odnosno stručnjakinja. Vrući krumpir je u svoje ruke preuzela životna partnerica Tomislava Karamarka, Ana Šarić. Gospođa Šarić je u izjavi danoj Večernjem listu ustvrdila kako je ona, odnosno njezina tvrtka „Drimia“, ima u najmu skupocjeno vozilo. Šef HDZ-a, kao njezin nevjenčani suprug, ima pravo voziti sporni mercedes. Sada se zemlja po drugi put otvorila pod Tomislavom Karamarkom.
Postavilo se pitanje kako Drimia, tvrtka koja je poslovnu godinu završila s gubitkom od 141.000 kuna mogla dobiti u najam takav luksuzni auto. Auto je bio u najmu od iste tvrtke koja inače iznajmljuje vozila HDZ-u, a iza nje stoje osobe vezane za marifetluke iz doba Sanaderove vlade i supruga glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Ako je Ana Šarić nevjenčana supruga Tomislava Karamarka zašto i njezina imovina nije u imovinskoj kartici spomenutog?
Sada je ponovo došlo vrijeme za Miljenka Manjkasa. Ana Šarić nevjenčana supruga Tomislava Karamarka? Prema službenom dopisu koji je u ime HDZ-a sastavio navedeni gospodin za to gospođa Šarić ne ispunjava ni jedan kriterij. Prem tome ni predsjednik stranke nije dužan njezinu imovinu prezentirati u svojoj imovinskoj kartici. Kakva pljuska lijepoj Ani.
Vrijeme je da se HDZ i njegov predsjednik još više zakopaju u živo blato kontroverzi, laži i medijskih nespretnosti. Tomislav Karamarko odlučio je, baš sad, oženiti Anu Šarić ili kako bi se reklo u „Malom mistu“ odvesti je pred oltar i učiniti je poštenom ženom. Kao romantična priča o „tajnom“ vjenčanju vođe oporbe i njegove dugogodišnje ljubavi progutat će neugodnu aferu s automobilom. Tako su se na „tajnom“ vjenčanju slučajno našle jake snage Anine bivše firme Europapress holdinga koje su pripremile za ženski časopis „Gloriu“ poseban članak. Tako će se sve znati o haljini mladenke, vjenčanom prstenju, kumovima, jelima na svadbi i slično.
Ovakav potez je medijska katastrofa. Umjesto dopadljive priče o svakodnevici osobe koja bi uskoro željela voditi Hrvatsku dobivena je samo poruga javnosti koja bruji o „vjenčanju zbog Mercedesa“. Umjesto romantičnim, Tomislav Karamarko javno se prikazuje kao hladna, proračunata osoba koja želi mutnu imovinu sakriti iza slike vlastitog vjenčanja. Umjesto Tomislava i Ane javnost će na naslovnicama vidjeti samo Mercedes ML 350 Bluetec 4Matic.
Afera Karamarkova mercedesa je primjer za udžbenike kako loše obavljen posao u odnosima s javnošću može imati vrlo ozbiljne posljedice za politički rejting pojedinca i skupine. Sjetite se, sve je počelo parkiranjem uz zebru!
Doduše iz nekog razloga Hrvati su jako osjetljivi na muljaže javnih osoba s automobilima. Po Tomislava Karamarka puno teže posljedice mogla bi imati afera vezana za zapošljavanje pojedinaca na jedan dan u SOA kako bi se potom prebacili u druga državna tijela. Iz nekog razloga ova priča ostavila je i medije i javnost prilično hladnima. Da, auto je problem.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.