Slika HDZ-a?

Bild Zeitung? U Njemačkoj svatko zna o kakvoj se vrsti novina radi. Bild je u Njemačkoj istoznačnica za ono što Nijemci zovu Boulevardzeitung, a mi “žutim tiskom”. Kako mu i samo ime govori (das Bild = slika) glavni sadržaj ove novine su slike koje prate kratki, polupismeni tekstovi. Teme se obrađuju površno, pojednostavljeno pri čemu su u prvom planu one iz svijeta zabave, doživljaji “zvijezde” sumnjivog sjaja i slično. Važno je reći i da je Bild Zeitung populistička, desno usmjerena tiskovina.


Tako ono što piše Bild Zeitung malo tko doživljava ozbiljno ili tekstove čita vrlo oprezno, “sa zrnom soli”. Premda je razmjerno čitan (pa je bivši njemački kancelar Schroeder izjavio, uz dozu ironije, kako su za vladanje Njemačkom potrebni uz TV samo Bild Zeitung i Bild am Sonntag) nikako ne bismo Bild mogli nazvati relevantnim novinama.
Usprkos tome HDZ se uhvatio jednog članka iz Bilda kao da se radi o sustavnoj analizi kakvog nobelovca. Radi se o članku “Kroatien könnte das neue Griechenland werden” (Hrvatska bi mogla postati nova Grčka). U svom stilu Bild se poziva na navodni “tajni izvještaj” Europske komisije koji predviđa Hrvatskoj sudbinu Grčke.
Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, donedavni veleposlanik u Njemačkoj, smatra da je Bild vrlo relevantan za njemačku vladu i kako je navedeni tekst zapravo, ni manje ni više, nego poruka njemačke vlade, koja tako ima običaj slati upozorenja drugim narodima upakirana među sise njemačkih starleta.
Tu se nije stalo. Uzbuđena HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić sazvala je, zbog famoznog Bildova članka, ni manje ni više nego tiskovnu konferenciju u središtu HDZ-a. Gospođa eurozastupnica Bild proglašava za glasnogovornika Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Ovakvu hvalu Bild sigurno jako dugo nije dobio.
Europska komisija je vrlo brzo demantirala postojanje nekog “tajnog izvješća” o Hrvatskoj. Radi se o novinskoj konstrukciji nastaloj na temelju svima dostupnih informacija.
Neki, u Bildovu članku, vide pokušaj pružanja medijske potpore HDZ-u od strane njemačkih “sestrinskih”, konzervativnih stranaka CDU i CSU. Ja se ne bi s time složio. Potpora ksenofobiji stalno je obilježje Bildova sadržaja. Ova novina samo u svom priprostom čitateljstvu nastoji podgrijati predrasude o Hrvatima kao lijenčinama i Hrvatskoj kao ekonomski izgubljenom slučaju. Od prvog srpnja ove godine Njemačka bi mogla ukinuti sva ograničenja na zapošljavanje građana Republike Hrvatske na svom području. Zašto to ne iskoristiti i potaknuti u “prosječnog” Nijemca strah od gladnih Hrvata koji će iz svoje propale domovine nahrupiti na jasle njemačke socijalne skrbi ili će, spremni raditi za šaku eura, uzimati Fritzu ili Hansu njegov posao?
Bild Zeitung i njegova satelitska izdanja, usprkos podilaženju najnižim strastima, polako propadaju. Tiraža i prodaja strelovito padaju. Pri tome nisu pomogle ni “osebujne” taktike Bildovih novinara koji se ne ustežu ni korištenja ucjene snimkama spolnih odnosa, a kako bi došli do željene priče.
Svijet Bild-a je svijet brzog sexa, jeftinih pjesmuljaka, prezira prema znanju i onima koji su drugačiji. Takva slika ne bi smjela fascinirati nikoga pa ni HDZ.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.