Politička pričest

Prve kritike desnice hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaradila je od strane predsjednika udruge Vigilare u Hrvatskoj. Vice John Batarelo zamjerio je predsjednici posjet konferenciji Zaklade Clinton koja potiče ravnopravnost spolova. Prema Batarelu ta zaklada, koju su osnovali bivši predsjednik Sjedinjenih Država i bivša državna tajnica istih, promiče “kulturu smrti”. Time je predsjednica, navodno, iznevjerila svoje konzervativne birače.


Drugi “skandal” predsjednica je navodno izazvala slikajući se sa časnom sestrom dok se u pozadini vidi mala hrvatska zastava na kojoj se nalazi hrvatski grb s prvim bijelim poljem. To je navodno “ustaški” grb.
Ta fama o hrvatskom grbu s prvim bijelim poljem kao “ustaškom” nije povijesno utemeljena. Stoljećima se grb pojavljivao u dvije varijante i s prvim bijelim i s prvim crvenim poljem šahovnice. Prvo crveno polje na grbu je heraldički “pravilnije”, no prvo bijelo polje u nacionalnom grbu s hrvatskim kvislinškim režimom iz drugog svjetskog rata ima malo veze. Dakle, molim, Kolindi ne pakovati.
Ako bi što moglo zasmetati Batarela ali i liberalne ili lijeve kritičare prve hrvatske predsjednice je korištenje vjerskog obreda za političku promociju. Kolinda Grabar Kitarović se dala slikati primajući Svetu Pričest u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku.
Politička (zlo)upotreba tog ključnog sakramenta katoličke vjere nije nikakva novost. Milan Bandić se volio slikati tijekom pričesti. Poznat je skandal kada su se, već navedeni protestanti Bill i Hillary Clinton, zbog jeftinih političkih bodova pričestili u katoličkoj crkvi u južnoafričkom Sowetu o čemu sam već pisao.

New York, 08.03.2015 - Kolinda Grabar Kitarovic posjetila Hrvatsku zupu sv. Cirila i Metoda i sv. Rafaela
Vjernik prilazi sakramentu pričesti ponizan, svjestan neprolazne veličine žrtve samog Boga za nedostojne ljude. Hrvatska se predsjednica za vrijeme pričesti jednostavno, ne znam bolji izraz, kesi. To je uvredljivo. U smrti i žrtvi Isusa Krista nema ničeg smiješnog. Nadam se.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Politika i ideologija, Vjera i društvo i označen sa , , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.