Rasno nepodobni

Kada danas govorimo o rasizmu prvo pomislimo na predrasude osoba europskog podrijetla prema onima afričkih i azijskih korijena. Prije stotinjak godina nisu postojale rasne predrasude samo u odnosu Europljana prema vaneuropskim narodima nego i u unutar same europske populacije.

Primjer rasizma prema određenim europskim etničkim skupinama je i rad tzv. Dillinghamove komisije. Komisija je formirana 1907. i trebala se pozabaviti problemom velikog vala useljenika u SAD krajem 19. i početkom 20. st. Komisiju su činili tri američka senatora, tri kongresmena i tri člana koje je imenovao predsjednik SAD-a. Na čelu komisije nalazio se senator William P. Dillingham.
Dillinghamova komisija zauzela je izrazito negativan stav prema useljenicima iz južne i istočne Europe koji su tada činili većinu useljenika u Sjedinjene Države. Talijane, Židove, Poljake, Slovake, Ruse pa i Hrvate Dillinghamova komisija je proglasila „rasno“ nepodobnima. Njihovo doseljavanje, navodno zbog „rasnih“ obilježja, nije poželjno.
Rezultat rada komisije bio je i „Rječnik europskih i drugih useljeničkih rasa ili naroda“ (Dictionary of European and Other Immigrant Races or Peoples) iz 1911. koji je brzo postao vrlo popularan. Hrvate „Rječnik“ svrstava u „Srpsko – Hrvatsku“ rasu za koju doduše priznaje kako je jezična, a ne etnička zajednica jer su njezini pripadnici različitih fizičkih obilježja i podrijetla. „Srpsko – Hrvatsku“ rasu obilježavaju divljački način ponašanja, sklonost svađama i oružanim sukobima. Pretežno su nepismeni i skloni ubijanju iz osvete.
Rječnik doduše tvrdi kako je 270.000 Hrvata u SAD-u. To je velika novost za prosječnog Amerikanca. Amerikanci nemaju pojma što su to Hrvati. Oni, po Rječniku, nisu „nacija“ jer dolaze iz čak šest različitih zemalja (There is no nation of Croats; they come from six different countries). To je izraz zapadnoeuropskog shvaćanja nacije, kojeg nesmotreno zastupa i predsjednica Republike u dolasku. Narod bez države nije „nacija“. Tako ne bi bilo ni Hrvata prije 1990!
Za Amerikance početkom 20. st. Hrvati nisu nacionalna skupina, već divlja rasa koju pogone najniže strasti. Predrasude nisu ugodne, zar ne? Razmislite o tome prije nego što ogovarate neku drugu ljudsku skupinu.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Rasno nepodobni

  1. Povratni ping: Tko želi vidjeti Isusa? | Marin Knezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.