Bez panike

Milan Bandić izlazeći iz pritvora u Remetincu, s dvije crne vreće za smeće u koje je stavio svoje stvari, izgledao je umorno, krotko, ponizno. Izgledao je tako obično. Dojučerašnji „Betmen“ nalikovao je kakvom umornom skladištaru na putu s posla kući. Odsjaj moći, vlasti i utjecaja nestao je preko noći.


Kada je uhapšen zagrebački gradonačelnik u dijelu javnosti pojavila se dvojba da li će Zagreb uopće moći funkcionirati bez, do jučer, sveprisutnog Milana. Uhapšen je Milan Bandić, uhapšen je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, a gradske službe i djelatnost već mjesec dana rade kao da se ništa nije dogodilo. Smeće se odvozi, kanalizacija i vodovod rade, ceste se asfaltiraju.
Zagreb je prvenstveno sustav – skup građevina, ljudi i društvenih odnosa koji je nastao i rastao tijekom stoljeća. Taj veliki i zamršeni mastodont otporan je i na puno jače udarce od nekoliko policijskih i sudbenih akcija. Upravo ovakvi događaji pokazuju koliko je pojedinac, ma koliko se nadimao, koliko god se uznosio, zapravo malen i nevažan prema postojanom mehanizmu Grada kojeg pokreću svaki dan stotine tisuća njegovih građana, njihovi raznoliki strojevi, njihove ideje, njihovi osjećaji.
Milan Bandić je ipak stvorio dojam o svojoj velikoj, iznimnoj važnosti. Ono što je zanimljivo, Gradonačelnik ga je zasnovao na malim stvarima. Pred nezadovoljnim građanima naređivao je radnicima Zagrebačkih cesta da odmah, sutra ujutro imaju asfaltirati sto metara pločnika u nekom rubnom gradskom naselju. Gradio je „legendu“ vičući na inženjera da je projektirao loš odvod uz cestu pa će mu on sam, gradonačelnik objasniti kako to treba izgledati. Pravio se svemoćnim „špotajući“ dojučerašnjeg gradskog pročelnika za izgradnju (i još puno toga), skrušenog i pokornog Davora Jelavića, zato što sprave za dječju igru u obližnjem parku nisu dovoljno dobro pričvršćene.
Što je s velikim problemima grada? Izgrađen je veliki pročistač otpadnih voda ali bez rješavanja problema mulja koji taj pročistač stvara samo je jedan problem zamijenjen drugim. Saniran je Jakuševac ali, kako se na njemu i dalje odlaže smeće, problem odlaganja otpada je samo smanjen, a ne i riješen. Grad je  milijune uložio u nove tramvaje i autobuse, rezultat – građani se voze javnim prijevozom sporije nego prije.
Milan Bandić ima spreman odgovor na problem rupe na pločniku ispred Vaše kuće ali kada se radi o važnim, krupnim pitanjima razvoja i opstanka Zagreba gradonačelnik ostaje nedorečen ili bez odgovora. Zato Milan Bandić nije najbolji gradonačelnik koji je Zagreb ikada imao. Milan Bandić je uvjerljivo najbolji Zagrebov predsjednik mjesne zajednice. Ikada!

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Bez panike

  1. Božidar napisao:

    A što rade Viječnici u gradu Zagrebu? Kako je moglo proči davanje povjerenja gradonačelniku u Skupštini grada ? 21 viječnik za povjerenje gradonačelniku ,a 20 viječnika protiv povjerenja gradonačelniku.Da li je tu Zvane Brumnić napravio kiks ?Marine prisjeti se ti si bio viječnik u Skupštini grada.

    • Marin Knezović napisao:

      Dragi Božo, od kada Gradska skupština ne bira gradonačelnika ne može mu više izglasati nepovjerenje. Radi se o glasanju o izvještaju Gradonačelnika. Na žalost, neprihvaćanje izvještaja nema nikakve posljedice po Gradonačelnika. Kako god glasao dođe na isto.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.