Bez padež

Izražavanje dijalektom, jezikom koji ima znatan odmak od služenog standarda, često je razlog za ismijavanje ali i temelj humora brojnih „šaljivih“ serija i filmova. Među južnoslavenskim dijalektima posebno je izvrgnut podsmjehu torlački dijalekt. Torlački je južnoslavensko narječje koje se pojavljuje u zonama prijelaza s bugarskog i makedonskog na jezike koji se temelje na štokavštini. Njegovo glavno i posebno „zabavno“ obilježje je da (poput bugarskog i makedonskog) zapravo ne poznaje padeže osim nominativa.

Ismijavanje torlačkog posebno je rašireno u Srbiji gdje ovim narječjem govori stanovništvo jugoistoka ove, nama susjedne države. Najpoznatiji primjer „torlačkog“ humora je lik Srećka Šojića, „političara i poduzetnika“  kojeg utjelovljuje Milan Lane Gutović.

Malo je poznato da torlački govore i Hrvati. To se odnosi na Hrvate iz Janjeva na Kosovu i iz Karaševa u današnjoj Rumunjskoj. Tako je to narječje bez padeža dio i našeg, hrvatskog jezičnog nasljeđa. Bez obzira na Šojića ne trebamo se sramiti i hrvatskog torlačkog.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Kultura i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.