Sluga dvaju gospodara

„Ne možete služiti Bogu i bogatstvu“ reče Isus prema Evanđelju po Mateju (Mt 6:24). Ili se ipak može? To mi je palo na pamet kada sam u subotnjem broju Jutarnjeg lista (1. lipanj 2013. br. 5336) vidio fotografiju ruke izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Igora Štimca. Šaka, čije je zapešće obgrlio skupi sat, čvrsto je stiskala krunicu.

ruka_stimac

Fotografija je snimljena na konferenciji za tisak koju je u Međugorju, svjetski slavnom marijanskom svetištu, održao ovaj hrvatski, nogometni uglednik. Metalni lančić s plastičnim zrnima u Štimčevoj ruci trebala je ukazati i na duhovnu stranu priprema hrvatske nogometne reprezentacije u tom hercegovačkom mjestu.

Da li ruka koja nosi luksuzni pokazivač vremena može istovremeno i s vjerskim žarom prebirati po ovom molitvenom pomagalu? Igor Štimac prije utakmice redovito na Facebook stavlja molitve. Čak je i utakmicu protiv Srbije vodio s krunicom u ruci. Što li to znači? Da su Srbi neka vrsta grešne sile koju može otjerati samo usrdna molitva momaka s kopačkama na klupi uz rub nogometnog terena?

Cijeli 24. redak šeste glave Evanđelja po Mateju glasi ovako: “Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” Koga Igor Štimac zapravo begeniše? Rastrošnost koju predstavlja njegov sat ili molitvenu skromnost starice koja “očenaše” prebire od zore do mraka? Mislim da je Igor Štimac odavno odabrao gospodara kojem će služiti.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.