Umjetna tvorevina

Političari su, posebno u razdobljima kada pate od kroničnog nedostatka novih ideja, skloni okretanju nekom „prirodnom“, „iskonskom“ stanju ljudskog društva. Navodno, ako se vratimo društvenom uređenju koje najbolje odgovara ljudskoj prirodi, naći ćemo rješenja za sve probleme. Kao „prirodno“ i „iskonsko“ obično se doživljava neki vid demokratskog društvenog uređenja.

Na žalost u demokraciji je razmjerno malo onog drevnog, prvotnog. Na to upozorava španjolski pisac i profesor Antonio Muñoz Molina kada govori o krizi u svojoj zemlji i Europi (Der Spiegel, Chronik 2012., str. 123). On upozorava kako je demokracija „prilično umjetna tvorevina“ koja traži iznimne napore ako u njoj želimo organizirati miran život. Demokracija ne postoji od početka vremena pa vrlo lako može (ponovo) nestati.

Taj demokratski “napor” o kojem govori Molina građani vole izbjegavati. Tako to izgleda od samih početaka demokracije. U antičkoj Ateni građane se na sudjelovanje u radu narodne skupštine doslovno tjeralo. Prije početak zasjedanja robovi tzv. Skiti (nazvani po barbarskom narodu koji je živio uz obale Crnog mora) okružili bi glavni gradski trg Agoru. U rukama su nosili veliko debelo uže kojim bi opasali tamo okupljeno mnoštvo. Krećući se jedni prema drugima, s tim velikim užetom u rukama, masu su sabijali prema brežuljku Pnyx gdje se održavala skupština na kojoj su se donosile glavne političke odluke. Uže je bilo namočeno u crvenu boju. U slučaju da se netko pokušao provući ispod konopca bio bi njome obilježen i svatko bi znao da se radi o bjeguncu od svoje građanske dužnosti.

Pnyx

Pnyx

No ni to nije pomoglo pa se pribjeglo plaćanju sudjelovanja u radu skupštine kao i za obavljanje svih drugih javnih dužnosti. Uvijek je bilo vrlo malo onih koji su bili spremni baviti se demokratskom procedurom besplatno. Kako onda tako i danas.

U demokratskom procesu ima malo toga “prirodnog”. On se, kao i većina drugih korisnih stvari u životu, mora učiti. Da li smo prihvatiti tu obvezu? Odaziv birača na izbore pokazuje, u tom pogledu, zabrinjavajuću nespremnost.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.