Za obitelj

Inicijativa „U ime obitelji“ pokrenula je, uz podršku hrvatskih katoličkih biskupa, peticiju kojom traže referendum na kojem bi se stanovništvo Hrvatske izjasnilo o definiciji braka koja bi pak trebala ući u Ustav. Prema prijedlogu ove inicijative brak bi se odredio kao „životna zajednica žene i muškarca“.

Ne bih raspravljao o sadržaju ove inicijative. Pozornost u ovom postu posvetio bih korištenju obitelji, odnosno obiteljskih vrijednosti, u političke svrhe. Obitelj, kao i svi drugi pojmovi koji sa sobom nose snažan emocionalni naboj, neodoljivi su političarima. Pri tome postoji i druga strana medalje. Malo je terena u politici na kojima se političar može tako lako okliznuti kao što je onaj obiteljskih načela i vrednota.

Kada se govori o obitelji većina građana doživljava ju vrlo idealizirano usprkos činjenici da sami žive u vrlo nesavršenim obiteljskim zajednicama. Kada se političar poziva na obiteljski ideal birači očekuju da ovaj živi u skladu s njime, premda te standarde isti nisu spremni primijeniti sami na sebe. Tada je političar u velikoj nevolji.

Poznat je tako slučaj nesuđenog demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Edwardsa. Edwards se predstavljao kao uzoran otac i suprug. Usprkos činjenici da su u nesreći izgubili šesnaestogodišnjeg sina ostali su John Edwards i njegova supruga Elizabeth čvrsto povezani i unatoč poodmakloj dobi dobili su ubrzo dvoje djece. Edwards je bio uz svoju suprugu i kada joj se ponovo vratio rak. Par je organizirao javnu obnovu svojih bračnih zavjeta. Predsjednički kandidat pokazao se navodno spreman (ponovo) ostati uz svoju suprugu. I u dobru i u zlu ostat će zajedno.

John Edwards, ljubavnica i dijete

John Edwards, ljubavnica i dijete

Koja bi bogobojazna domaćica mogla odoljeti takvom tipu? Srcedrapajuća priča je trajala sve dok Edwardsova supruga nije otkrila njegov drugi mobitel. Gospođa Edwards je iz znatiželje nazvala prvi dolazni poziv na kobnom uređaju. Javio se ženski glas koji ju je pozdravio s „Halo dušo!“. Sve je bilo jasno.

Nesuđeni predsjednički kandidat potom se vadio kako je zgodna plavuša koja se javila na telefon bila tek avantura za jednu noć. No problem je samo postao još veći jer je atraktivna ljubavnica ostala trudna. Edwards je tvrdio kako on nije otac djeteta, a izborni tim ambcioznog  kandidata tražio je načine saniranja štete. Jedan od članova njegova stožera preuzeo je „odgovornost“ za dijete na sebe.

Priča je ipak izašla u javnost. Edwardsa je napustila supruga, a njegov suradnik koji je prvotno na sebe preuzeo očinstvo prokazao je nesuđenog predsjednika kao pravog oca djeteta lijepe plavuše. Politička karijera za Edwardsa je bila gotova.

Tako bi i korištenje obitelji u političke svrhe kobno moglo završiti i za one koji se teme u Hrvatskoj olako prihvaćaju. Neka se nađe samo jedan aktivni katolik u kampanji koji potajno ima (i) dečka. Povjerenje javnosti nestati će u sekundu. Da ne spominjemo primjer rata Srpske pravoslavne crkve protiv homoseksualizma koji je neslavno završio kada je jedan episkop završio u krevetu s ni manje ni više nego četiri mladića.

Ako tražite trun u oko svoga susjeda berem provjerite da je brvno u vašem oku dobro učvršćeno. Bilo bi nezgodno da ispadne kada se najmanje nadate.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Vjera i društvo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.