Milan kao Zoran?

U svijetu politike malo je toga novog, izvornog. To se odnosi i na hrvatsku politiku. Tako ni „all stars“ lista Milana Bandića za Skupštinu grada Zagreba ne predstavlja nekakvu novinu u političkom životu. Lista potencijalnih zastupnika Milana Bandića tako je sastavljen od jakih imena iz područja medicine, sporta, kulture, gospodarstva…

Najbliži uzor toj listi je ona za skupštinu grada Ljubljane „nezavisnog“ ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča. Kako na izborima 2006. tako i onima 2010. Jankovič je također napunio listu uglednim gospodarstvenicima, književnicima, sportašima pa se tu mjesto našlo i za osnivača legendarne punk grupe „PankrtiGregora Tomca. Jankovič je ne samo uvjerljivo osvojio mjesto gradonačelnika nego i apsolutnu većinu u skupštini Ljubljane. Slično je postupio i kada je sastavljao listu za slovenski parlament svoje stranke „Pozitivna Slovenija“. S tom je listom u prosincu 2011. osvojio relativnu većinu, no mjesto premijera izmaklo mu je za dlaku.

Zoran Jankovič

Zoran Jankovič

Zanimljivo je da i Milan Bandić najavljuje osnivanje stranke koja će se zalagati za „pravu socijaldemokraciju“, pa se, kao i u Slučaju Jankovičeve političke organizacije, vjerojatno radi o nekoj vrsti stranke lijevog populizma. Možda nas čeka neka „Pozitivna Hrvatska“?

Kao i u slučaju Milana Bandića i oko Zorana Jankoviča roje se glasine o korupciji, mitu, pogodovanju rodbini i sl. Činilo se da se te priče od Zorana Jankoviča odbijaju kao od Milana Bandića. Puno vike za kojom ne slijede sudski procesi.

Tako je to izgledalo sve do 27. rujna 2012. kada je policija privela Jankoviča i njegove sinove. Doduše, Jankovič i sinovi su ispitani, a potom pušteni ali se ipak pokazalo da gdje ima dima ima i vatre.

Pozitivna Slovenija danas ima premijera ali to nije Jankovič jer je njegov javni ugled teško narušen prislinim druženjem s policijom. Da li će i u tome Milan Bandić slijediti Zorana Jankoviča?

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.