Ljevica je samo za prljave poslove

Nekada su konzervativne stranke bile one koje su provodile mjere štednje i financijske stabilizacije. Pošto bi rastrošni „ljevičari“ doveli državni proračun na rub izdržljivosti konzervativci bi došli na vlast kako bi odradili mučni posao smanjivanja različitih proračunskih prava i povlastica.

Johanna Sigurdardottir

Johanna Sigurdardottir

Od te uloge stranke desnog centra očigledno su se umorile. Zadnja koja je dosljedno provodila štedljivu, starinsku konzervativnu politiku bila je Margaret Thatcher ostavivši Tonyu Blairu kamaru para.

Ni desnici se ne da biti stalni negativac pa je odlučila i ona malo trošiti. Proračun se nemilice krmči, a da stvar bude još gora kapitalu se smanjuju porezi pa je konzervativna rastrošnost još pogubnija od one lijeve.

Što se događa? Ljevica dođe na vlast, kad ono u kasi ne samo da nema para već se u njoj odavno legu i (korumpirani) miševi. Jadni socijalisti moraju tada štedjeti više od bilo koje vlade prije njih.

Tako se u jednoj zemlji dogodilo da je desnica dovela državu na rub bankrota, a konzervativni premijer završio je na optuženičkoj klupi. Radi se o Hrvatskoj? Ne, govorim o Islandu.

2008. u jeku svjetske financijske krize u stečaju su otišle tri najveće islandske banke. 2009. konzervativni premijer Geir Haarde podnosi ostavku. 2011. dotični završava na sudu (doduše 2012. sud ga je oslobodio odgovornosti po točkama optužnice).

Poslije prijevremenih izbora vlast preuzimaju socijaldemokrati na čelu s Johannom Sigurdardottir. Nova vlada uvodi stroge mjere štednje. Postepeno se zemlja financijski stabilizira i nezaposlenost počinje opadati. 2013. održavaju se izbori na kojima socijaldemokrati – gube. Novu vladu vjerojatno će oblikovati desna Stranka nezavisnosti koja je i upropastila zemlju.

Islanđanima je jednostavno bilo dosta štednje. Ako tako reagiraju poslovično štedljivi i racionalni Nordijci kako će onda tek reagirati Hrvati? Prijeti li i hrvatskim socijaldemokratima islandska sudbina? Bojim se da smo na tom putu.

U trenutačnom europskom odnosu političkih snaga ljevica „služi“ samo da očisti ono što je desnica uneredila. Nimalo utješno.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.