Ivica i Zoka

Rijetko plačem kad netko umre. To se odnosi čak i na odlazak u smrt moje najbliže rodbine. Ljudi kad tuguju za pokojnikom prvenstveno jadikuju nad podsjećanjem na vlastitu smrtnost. Žalimo sami sebe. Tu i tamo ipak i ja pustim suzu za nekim koji je napustio ovaj svijet. Tako sam se rasplakao kada je umro Ivica Račan. To nije posve točno. Rasplakao sam se kada je Radio 101 preuranjeno objavio Račanovu smrt. Nešto me tada stislo u prsima. Izašao sam iz ureda i šetao parkom. Odjednom sam osjetio suze na licu. Kada je Ivica Račan zaista umro nisam plakao.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Ivica račan

Ivica Račan

Pokojnom predsjedniku SDP-a uspjelo je nešto što nije ni Ivanu Pavlu II – postao je „santo subito“. Svi su o pokojniku govorili samo sve najbolje. U tome je primjerice prednjačio Vladimir Šeks. Osnove za jedan kult bile su spremne.

Kako je brzo zaboravljeno more kritika koje je neprestano udaralo o Račana. Račan je neodlučan. Račan je mutav. Račan ne voli intelektualce. Račan je partijski aparatčik i ljigavac. Račan je zanemario stranku i stranačke kadrove. Račan ne valja jer nije uklonio Milana Bandića. Račan ne valja jer sabotira Milana Bandića. Samo je netko kao Ivica Račan mogao izgubiti izbore 2003. Račanovo je vrijeme prošlo.

Ovo nisu govorili HDZ-ovci nego članovi SDP-a.

Račan je pred smrt bio sam i politički jako oslabljen. Kandidat za SDP-ova premijera na izborima 2007. nije bio Ivica Račan nego navodna ekonomska sveznalica Ljubo Jurčić. Račan je i odredio svoga princa prestolonasljednika. To je bio Zoran Milanovića. Ovaj je bio sve što nije bio Račan. Mlad, visok i razmjerno lijep, elokventan, vrhunski obrazovan, znalac jezika i na izgled vrlo odlučan. Želite bitno drugačijeg vođu? Izvolite.

Pa kakvo je stanje danas?

Ovako. Milanović je bahat i bezobrazan. Milanović blebeće i kad treba i kad ne treba i netko ga mora obuzdati. Milanović koristi latinske izraze i engleske riječi i pravi se previše pametnim. Milanović je odavno trebao smijeniti Davora Bernardića. Davor Bernardić bi postao gradonačelnik da ga Milanović u tome nije spriječio. Samo netko totalno nesposoban mogao je izgubiti izbore za Europski parlament. Milanović samo šteti stranci i treba biti zamijenjen. Kime? Dobro, to još ne znamo.

Poslije šest godina u SDP-u malo se toga promijenilo. Zar je sdepeovcima najbolji predsjednik stranke samo mrtav predsjednik? Možda je ipak problem u samim članovima SDP-a?

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Ivica i Zoka

  1. Marin Knezović napisao:

    Reblogged this on marinknezovic and commented:

    U povodu godišnjice rođenja Ivice Račana. Danas ga svi vole, a do jučer… Stari post i dalje aktualan.

    • Božidar napisao:

      UVIJEK SMO SPREMNI KRITIZIRATI KADA NETKO NAPRAVI LOŠE ILI DOBRO. KRITIKA NEDOBRONAMJERNA(U VEČOJ MJERI) ILI DOBRONAMJERNA (U MANJOJ MJERI) UVIJEK SE KAŽE I UVIJEK JE PRISUTNA. TOČNO JE ,PROBLEM JE UVIJEK BIO U LJUDIMA,UVIJEK NEZADOVOLJNI. KAKO BI SE KOMENTIRALO DA PREDSJEDNIK SDP-a MILANOVIĆ NIJE PREMIJER I DA NE OBNAŠA VLAST.?KRITIKA BI BILA ISTA,ALI SA DRUGAČIJIM TEKSTOM. SITUACIJA JE U OVOM MOMENTU SLOŽENIJA S OBZIROM DA MILANOVIĆ OBNAŠA DVIJE FUNKCIJE I TO JEDNU PREMIJERSKU ,KOJA JE VEOMA ZAHTJEVNA I PODLOŽNA KRITICI SOCIJALNIH I ŠIRIH SLOJEVA, KOJIH IMA SVE VIŠE I VIŠE I U SDP-u . DRUGA FUNKCIJA JE PREDSJEDNIK SDP-a ,KOJOM SE NE MOŽE TOLIKO AKTIVNO BAVITI ,A U STRANCI SU SVE VIŠE I VIŠE NESTRPLJIVI, I STANDARD JE SVE VIŠE I VIŠE U PADU. NARAVNO SVI NEŠTO OČEKUJU. DA LI U STRANCI IMA LJUDI, KOJI SU ZBOG IDEOLOGIJE I UVJERENJA ILI SU ZBOG INTERESA I KORISTI.? TIME BI SE TREBALO POZABAVITI .TOČNO JE DA SE O MRTVIMA UVIJEK LIJEPO GOVORILO, A DA SU OSTALI DOBRI ILI LOŠI TRAGOVI O ČEMU SE UVIJEK MOŽE RASPRAVLJATI .RAČAN JE OSTAVIO “TEZE ZA RASPRAVU”,”NAČELA DJELOVANJA SDP-a”,A GLAVNI ODBOR JE TO USVOJIO 2006 GOD. O TEZAMA I NAČELIMA NIKADA NISMO RASPRAVLJALI NITI NA OGRANCIMA NITI NA MO.DA LI JE PROBLEM SAMO U ČLANOVIMA ,VRLO JE UPITNO ,IMA I DRUGIH LJUDSKIH ELEMENATA,PRIKRIVANJA VLASTITIH GREŠAKA,NEČASNIM OBNAŠANJEM VLASTI,A DA NE GOVORIMO O PRINCIPJELNOSTI, ISKRENOSTI I UNUTAR STRANAČKOJ SOLIDARNOSTI ,A KOJI SU PRESUDNI U KRITICI. PROČITAO SAM TEZE I NAČELA KOJE MI ZAPRAVO SLUŽE KAO PUTOKAZ U STRANCI I IMAM IH UVIJEK PRI RUCI. MISLIM DA NISU SAMO ČLANOVI SDP-a PROBLEM ,NAJVEČI PROBLEM PO MENI JE SINERGIJA VODSTVA STRANKE , DOBRE I KVALITETNE ORGANIZACIJE. KONVENCIJE NE BI TREBALE BITI SAMO IZBORNE ,TEMATSKO IZVJEŠTAJNE, VEĆ BI SE TREBALE KOJI PUTA ZVATI” KONVENCIJE KRITIKE I SLABOSTI U SDP-u”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.