Zašto mrze Novi Zagreb?

Ima li intelektualnog života na hrvatskoj desnici? Ponekad vam se učini da tamo situacija i nije posve beznadna. Kao osobu koja, premda zastupa desne i konzervativne pozicije, ali ipak nastoji svoje stavove iznositi argumentirano i s glavom i repom doživljavao sam nekadašnjeg komentatora Glasa Slavonije, a danas Večernjeg lista Ivicu Šolu. Sve do njegove posljednje kolumne posvećene glasanju na izborima za Europski parlament u Zagrebu.

Ivica Šola

Ivica Šola

Gospodin Šola u kolumni naslova „Milanović bi bez druga Tita bio politički mrtvac“ (Večernji list, Obzor, 27. travnja 2013., str. 6) pokušao je objasniti razmjerni uspjeh koalicije okupljene oko SDP-a u gradu Zagrebu. Prvo se okomio na glasače u samom centru Zagreba. Tamo glasaju za SDP jer je ondje „Partija na čelu s Titom popljačkala i oduzela nakon 1945. ljudima nekretnine i naselila podobne komuniste pristigle iz šume, oni i njihova 1. i 2. generacija motiviranije izlaze na izbore i glasaju za majku partiju.“

Istina je samo u tome da je doista u razdoblju poslije drugog svjetskog rata, zbog kroničnog nedostatka stambenog prostora, u velike stanove gradske gospode naseljena gradska sirotinja kao i nevoljnici iz dugih dijelova Hrvatske. Tako su mogli uživati u nepojmljivom luksuzu da nekoliko obitelji dijeli jedan WC i kupaonicu i da se iz jednog stana ulazi u drugi. Neki tako žive i danas. Vidi ti pohlepnih bitangi!

Posebno se ipak okomio na Novi Zagreb. Kao komunistička žarišta tu je naveo Travno, Utrinu, Zapruđe, Siget, Sopot, Trnsko, Sloboštinu. Prema Šoli u tim naseljima „Tamo gdje je partija dodjeljivala stanove većinom podobnim pregaocima, oni ostaju vjerni i svi izlaze na glasovanje“.

Novi Zagreb

Novi Zagreb

Evo da konačno i to doznam! Cijeli život živim u Novom Zagrebu i ne znam da sam zapravo okružen udbašima i titoljubcima.

Pred mojim očima Novi Zagreb ja nastajao i razvijao se. On sigurno nije bio kvart „podobnih pregaoca“. Tu i tamo bi po koji direktor, pripadnik „crvene buržoazije“, dobio stan u našem dijelu grada ali to bi obično bilo samo privremeno rješenje, prije nego što bi se „drug“ odselio u sjeverne kvartove Zagreba.

Novi Zagreb je četvrt radničke sirotinje. To su bili ljudi koji su tek došli iz sela u grad preživjevši užas drugog svjetskog rata, kako bi za malu plaću (egzistenciju koja je ipak bila nešto bolja od one na selu) gradili tvornice, ceste, vodovod, pruge, izrađivali ogromne strojeve, nelijepe ali trajne kapute, prerađivali naftu u boje i benzin. Ta sirotinja, često samo sa završenom osnovnom školom, došla je gladna iz svih dijelova Hrvatske, i u manjoj mjeri ostalih dijelova bivše Jugoslavije, i stvorila je Zagreb i Hrvatsku u kojoj danas živimo. Za uzvrat, poslije dugogodišnjeg čekanja, dobili bi stan u “limenci” u Adamićevoj ili bi postali stanari “mamutice” kojoj broj stanovnika nitko ne zna.

Amerikanci tu generaciju nazivaju „Greatest Generation“. Moji roditelji i moji susjedi njihove dobi za mene su polumitska bića. Ivica Šola tako lako pljuca po njima.

Oni komunistički orijentirani? Nemojte se ni šaliti. Novozagrebački radnik je možda bio neobrazovan ali ne i glup. Dobro je znao na koji način je njegov poslovođa kupio “Forda Taunusa”, a direktor vikendicu dok je on jedva spajao kraj s krajem. Redovito su se kleli i Tito i partija i Milka Planinc.

Tito je stvorio glasačko tijelo Zoranu Milanoviću? Prije Franjo Tuđman. 1990. “partija” je uredno izgubila i u Novom Zagrebu. Novozagrepčani su se sukobili s JNA dok je prvi hrvatski predsjednik tvrdio kako se nas ne tiče sukob u Sloveniji i da rata neće biti.

Radniku iz Utrine i Travnog novi režim se ogadio kada je vidio da sve ono što je on, na svom polugladnom želucu izgradio, upropašteno ili poklonjeno nekakvom Kutli ili Slobodanu Praljku.

Kada je novozagrebački radnik završio na burzi, kada je morao u prijevremenu mirovinu, kada mu se sin vratio s fronta, a posla za njega nije bilo ni za lijeka, tada je u Novom Zagrebu na HDZ pala vječna kletva. HDZ je pod zastavom Boga i nacije ismijao napor, znoj i žrtvu mojih susjeda i mojih roditelja.

Eto. Očekivano. Neka se na zavarava nitko da će desnica stati na obračunu s ćirilicom i “gostima”. Na red su došli i nepodobni Hrvati. Za sada samo oni u Zapruđu i Sigetu. Što možemo očekivati sljedeće? Karamarka i Vasu kako uz blagoslov arhifarizeja Ivice Šole dolaze s bagerima i dinamitom rušiti novozagrebačke nebodere i raseljavati nepokorno stanovništvo?

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Zašto mrze Novi Zagreb?

  1. ..Marin Knezović, fali prvi dio u kojem ljevičarski plaćenici putem medija plasiraju mit o glasačima SDP-a kao urbane i poduzetne populacije, a glasače desnice kao parazitske, ruralne, koja mahom živi na račun ove prve. Pa tako, slijedom istog dolazimo do činjenice da su drugačiji izborni rezultati u kvartovima gdje su vlastitiom radom građene kuće i gdje su kreditim zaduženjima kupljeni stanovi, od kvartova gdje je Partija dijelila. Svi koji još nisu ishlapili, koji se ne prave mutavi i koji se sjećaju režima u SFRJ,jako dobro znaju TKO i KAKO je dobivao stanove, pa bili oni i u limenkama ili na Iblerovom trgu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.