Teško se vratiti?

Tijekom predizborne kampanje današnji francuski predsjednik Francois Hollande posjetio je i Montataire, grad na sjeveru Francuske. Težak teren. Budući predsjednik trebao je govoriti pred tvorničkim radnicima koji će uskoro dobiti otkaze. Što izjaviti pred ljudima na rubu očaja? Obećavati? Lagati? Budući predsjednik je odlučio postupiti po onoj: „Ako već ne može drugačije onda ćemo govoriti istinu.“ Hollandova „istina“ upućena radnicima bila je ova: „Ja sam došao, no doći ovdje bilo je lako. Važno je moći se ponovo vratiti.“

Francois Holland

Francois Holland ponekad govori i istinu

Tko se od naših političara može ponovo vratiti pred birače bez osjećaja dubokog srama? Posebno se to odnosi na upravo završen mandat tijela lokalnih i regionalnih vlasti u Republici Hrvatskoj. Mislim ipak da to hrvatskim lokalnim političarima neće predstavljati veliki problem.

To ne znači da su bili osobito uspješni tijekom svojih mandata. Ogromnu većinu svojih obećanja nisu ispunili. Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao u predizbornoj kampanji 2009. novu tramvajski remizu, mostove preko Save kod Jaruna i Bundeka, novu žičaru prema Sljemenu, završetak stadiona u Maksimiru, završetak Sveučilišne bolnice u Blatu… Uglavnom, od 25 obećanih velikih projekata nije napravio ni jedan! Da ne govorimo o slučaju Željka Keruma koji čak ne želi dolaziti na posao. U njihovim zajednicama gospodarske i društvene prilike ne samo da se nisu poboljšale nego su se i još više pogoršale. Usprkos tome Kerum, a još više Milan Bandić imaju šanse biti ponovo izabrani.

Kako je to moguće? Jedna je njemačka novinarka (Der Spiegel, Jahres-Chronik 2012., str. 132 ) ovako opisala raspoloženje u današnjoj Grčkoj: „(U Grčkoj) svi govore o tome kako se sve mora promijeniti, i to najbolje odmah, i usprkos tome sve mora ostati onako kako jest.“ Ova zapažanje lako se može primijeniti i na Hrvatsku. Ankete javnog mijenja pokazuju kako je većina građana Zagreba nezadovoljna vladavinom Milana Bandića, no usprkos tome, bila bi ga spremna izabrati u drugome krugu izbora.

Problem ja kako u političarima tako i u biračima. Birači su svjesni kako su promjene neophodne, no nisu dovoljno hrabri da se u promjene doista i upuste. Danas je situacija teška ali što ako promjene okolnosti učine je još težom? Bolje se mi držimo onoga što dobro poznamo, pa bili oni Bandić i Kerum.

Naši su birači spremni prihvatiti laganje poput supruge koja zna da je muž stalno vara ali ga ne ostavlja jer s njime barem zna na čemu je. Zato se hrvatski političari mogu, bez puno brige, vraćati na „mjesto zločina“.

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.