Emigranti ljevičari

Kada na vas u javnosti padne ljaga tada ju je teško ukloniti. Predrasude znaju urasti duboko i teško ih je iskorijeniti. To vrijedi i za stavove o hrvatskom iseljeništvu. Široko je raširen stereotip o hrvatskim emigrantima kao o izrazito desno usmjerenoj skupini. Posebno se ova etiketa olako lijepi za Hrvate u Australiji.

Stvarna situacija je daleko od ove krajnje iskvarene slike. Tradicionalno, australski su Hrvati lijevo usmjeren dio australske populacije. Tradicionalno pripadaju i radničkim slojevima australskog društva. Čak i danas, u postindustrijskoj Australiji, radnici su među Hrvatima zastupljeni dvostruko više od australskog prosjeka.

U dominantno engleski govorećem društvu  Hrvati su dugo bili izloženi diskriminaciji i šikaniranjima. Ponekad su ove pojave dosezale razinu pogroma. Najpoznatiji takav slučaj dogodio se 1934. u gradu Kalgoorliu kada je rulja Anglo-Australaca palila i pljačkala domove Hrvata i Talijana optužujući ih za sklonost komunizmu i uzimanje radnih mjesta Australcima britanskog podrijetla. U neredima je stradalo sedam hotela i odmorišta, brojne trgovine i više od stotinu obiteljskih kuća. Njihovi vlasnici bili su uglavnom Hrvati.

Razaranje Kalgoorlia 1934.

Razaranje Kalgoorlia 1934. u neredima protiv Hrvata i Talijana

Da je bilo nečega u optužbama Hrvata za posebnu naklonost prema komunizmu i socijalizmu svjedoči slučaj Borbenog radničkog pokreta koga su osnovali hrvatski radnici 1928. u Broken Hillu. Nedugo potom ova se organizacija preimenovala u Savez jugoslavenskih iseljenika u Australiji, organizaciju izrazito ljevičarskog usmjerenja koja će dominirati društvenim i političkim životom australskih Hrvata sve do kraja 40-tih godina 20. st.

1936. u Broken Hillu nastaje klub Napredak koji je otvoreno promicao ideju komunističke Jugoslavije. Njegov list istog naziva, zbog komunističke propagande, bio je zabranjen između 1940. i 1942. Gotovo svi klubovi australskih Hrvata između dva svjetska rata bili su izrazito ljevičarski.

Za vrijeme 2. svjetskog rata australski Hrvati aktivno podupiru Titove partizane. Vrhunac oduševljenja za novu komunističku domovinu dosegnut je povratkom 1000 Hrvata brodovima „Partizanka“ i „Radnik“ 1948. i 1949. u novu Jugoslaviju. Većina se povratnika razočarala i vratila natrag u Australiju. Snažan udarac hrvatskoj ljevici u Australiji zadale su i kontraverze oko rezolucije Informbiroa.

Hrvati u suvremenoj Australiji ako se pojavljuju kao politički akteri tada djeluju u okviru stranaka ljevice i lijevog centra. John Tripovich bio je tajnik australskih laburista u australskoj državi Victoria između 1955. i 1961. Kay Darvenitza je laburistička zastupnica u gornjem domu parlamenta Victorie, a Gail Gago ima istu funkciju u parlamentu Južne Australije. U Zapadnoj Australiji laburističke su zastupnice Ljiljana Ravlich i Jaye Radisich. Natasha Stott Despoja bila je vođa Demokratske stranke.

Da li je ovo dovoljno da barem malo promijenite mišljenje o australskim Hrvatima?

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Emigranti ljevičari

  1. Simun napisao:

    Hmda, ali na gore! 🙂

    Komunizam je bio i još je zločinačka ideologija… to što je imao vatrene zagovornike i među Hrvatima je prije tužno nego nešto za pohvalu.

  2. Povratni ping: Tko želi vidjeti Isusa? | Marin Knezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.