Reci mi to Twitterom

Prije se znalo. Novinar koji je želio doći do podataka o trenutnim političkim inicijativama ili dugogročnim planovima političkih činitelja morao je pozorno pratiti rad političara u predstavničkim tijelima ili u stranačkim forumima. Tek poslije mukotrpnog praćenja sjednica, pažljivom analizom izrečenog mogao je doći do nekih zaključaka. Primjerice, tek poslije višesatne rasprave parlamentarni izvjestitelj, iz javno izrečenih stavova zastupnika vladajuća stranke mogao je zaključiti kakva će biti porezna politika u narednom razdoblju. Neke nijanse u pristupu istoj problematici mogli su upućivati na razmimoilaženja u istom političkom taboru. Samo iznimno održavale su se tiskovne konferencije. Još kada su se na njima mogla postavljat i pitanja, veselju novinara nije bilo kraja.

Danas je situacija bitno drugačija. Zastupnici vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru tuže se da o odlukama vlade saznaju preko Twittera. Dakle, prvo se treba obavijestiti javnost i medije, a oni koji formalno donose odluke nalaze se u drugom planu. Najvažnije je osigurati željenu medijsku sliku neke odredbe ili zakona. Zato su mediji u prvom planu.

Kao predsjednik jednog odbora u Skupštini Grada Zagreba i sam to činim. O odlukama Odbora za imenovanje ulica, naselja i trgova ponekad prije saznaju mediji nego pojedini njegovi članovi. Medijska recepcija je ključna. Kroz mnoštvo medijskih poruka moram osigurati prolaz upravo moje poruke i to, po mogućnosti, u željenom obliku. Tako ću, nadam se, poruka biti povoljno primljena od potencijalnih birača.

Zato se s novinarima piju kave, piva, odlazi na večere. Tu novinar može dobiti iz prve ruke potrebne informacije, po želji začinjene i najnovijim stranačkim tračevima. Kud ćeš bolje! Davor Butković je od takve prakse napravio i seriju intervjua. Političar i novinar jeli su egzotični obroke kakve se ne bi postidjela ni Trimalhionova gozba i uz put pričali o „važnim“ temama.

Poslovni ručak

Čini se da je novinar tu u nadmoćnoj poziciji. Nije tako. Što će novinar ako se kave prorijede ili ako političar naiđe na novinara koji će predstavljati njegove informacije u povoljnijem obliku? Podaci su temelj novinarstva, a te karte pretežno drži političar i u pravilu odigrava ih kada i kako želi.

Kava s političarom nije novinarstvo. Praćenje weba i društvenih mreža također nije dostatno. Istraživačko novinarstvo, pažljivo vaganje različitih izjava i stotina podataka iz različitih izjava ništa ne može zamijeniti. To možete poslati kao slijedeći tweet – ako nije predugačko.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.