Nek se crni

To je crna, ljepljiva i rastezljiva tvar. Prisutna je u sirovoj nafti. U hrvatskom je jeziku obično zovemo asfalt. Koristi se u gradnji putova, no političari vjeruju da asfalt ima i čarobnu ulogu. On navodno može osigurati dobivanje izbora i to posebno na lokalnoj razini.

asfalt

Tako u izbornim godinama asfaltne baze rade bez prestanka. Makadami i zapuštene seoske staze njime se prevlače, a stari, zrnati i sivi asfalt zamjenjuje novi, gladak i crn. „Sve se mora crniti!“ – tako građevinskoj operativi zapovijeda zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zaista, asfaltiranje putova je razmjerno jeftino, svima je vidljivo i svi koji koriste ceste doslovno mogu „osjetiti“ korist od toga. Političko asfaltiranje tako ne poznaje prepreke. Neki zaposlenici Zagrebačkih cesta tako su mi se kleli kako su u predizbornom razdoblju znali stavljati asfalt i na golu zemlju. Neka traje do izbora, a što će biti kasnije koga briga.

Političko asfaltiranje svoj apsurdni vrhunac trenutačno je doživjelo u malom ličkom gradiću Korenici. Tamo je ravnateljica lokalne osnovne škole dala srušiti par stabala, ukloniti neke klupe i za nekoliko kvadrata proširiti asfaltni prilaz školi. Ambiciozna gospođa organizirala je svečano otvaranje te nove asfaltne mrlje, a i učenici njene škole o tome su trebali pisati sastavke.

Tako se kult asfalta trebao proširiti i među najmlađima. Nema bolje stvari od asfalta!

Gradnja cesta, kao ključ političkog uspjeha, stara je stvar. Nju su promovirali još rimski konzuli kako bi se dodvorili puku. Velikom dijelu Nijemaca i Talijana, Hitler i Mussolini prvenstveno su poznati kao graditelji autocesta. Gradnja autoceste Zagreb – Split bio je omiljena tema MASPOK-a 1971. u Hrvatskoj. Autoceste kao sredstvo političke propagande koristile su i vlade Ivice Račana i Ive Sanadera u najnovijoj hrvatskoj povijesti.

Na kraju ovog niza imamo ravnateljicu iz Korenice kao karikaturu spomenutih svojih prethodnika. Nju je svojim ironičnim nastupom ismijao profesor iz njene vlastite škole Ante Kovač. Kovač pak nije ismijao samo „poduzetnu“ ravnateljicu nego i sve one koji smatraju da se politika svodi na nekoliko metara asfalta. Taj derivat nafte možda i nije tako čaroban.

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.