Uloga kobasica u predizbornom procesu

Tanko životinjsko crijevo punjeno (navodno) mljevenim mesom i začinima, bolje poznato kao kobasica, čest je gost na predizbornim štandovima. Uvijek se nađe neki pojedinac ili stranačka skupina koja na sajam ili neko drugo frekventno mjesto donese veliki kotao pun vrle vode u kojem se krčkaju hrenovke. Raja se skupi oko kazana, a stranački aktivisti dijele ta vrela punjena svinjska crijeva iz kojih se postojano cijedi mast. Ispunjen želudac sastojcima sumnjivog podrijetla treba bi biti dodatan poticaj opredjeljenju glasača.

Kobasica je važan dio predizborne ponude u Hrvatskoj već jako dugo, no njena predizborna uvjerljivost upitna je poput kakvoće mesa koje se u njoj nalazi. Ne podcjenjujemo li time birače? Nitko neće „prodati“ svoj glas za kobasicu.

U to se prije više od stotinu godina uvjerio izvjesni Ferdinand pl.(emeniti) Mixich. Taj kandidat stranke bana Pavla Raucha obilazio je, za izbora za Hrvatski sabor 1908., svoju izbornu jedinicu s velikim kotlom punim kobasicama. Rezultat – jadni plemeniti Mixich jedva je izvukao živu glavu pred bijesnim biračima koji su ga gađali njegovim vlastitim mesnim prerađevinama. Banova stranka nije osvojila ni jedan mandat u Saboru, a Mixich je postao predmet javne sprdnje o čemu svjedoči i priložena karikatura.

Ferdinand pl. Mixich

Može se reći: „Liječniče izliječi samog sebe.“. Autor ovog posta zamislio je i koncept „kava s građanima“ koji SDP na široko koristi u ovoj predizbornoj kampanji. Ako se građani ne žele „prodati“ za kobasicu, zašto bi se onda „prodali“ za šalicu kave? Stvar je u tome što kava nije „pravo“ piće. Kava je ritualan napitak, poput čaja. Kada nekog zovete „na kavu“ prvenstveno ga zovete na kraći ili dulji razgovor, a tek onda na konzumaciju toplog napitka. Tako je i SDP-ov poziv na kavu zapravo poziv na komunikaciju, u ovom slučaju s prisutnim stranačkim kandidatima za Sabor. Dio građana sigurno dolazi da bi popio besplatnu šalicu kave, no jedan dio prilazi prvenstveno da malo porazgovara s budućim zastupnicima ili ih jednostavno vidi iz blizine.

Predizborna kobasa nije nastala niti će nestati s ovim izborima. Veći su problem one obećane kobase kojima se maše pred nosom građana, a ovi ih nikada ne dobiju priliku zaista i okusiti. Postoje kobasice različitih oblika, sastojaka i okusa. Samo pripazite da vam ne prisjednu.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.