Spotovi snimani u Novom Zagrebu (1. dio)

Novi Zagreb je ne samo rasadnik brojnih bendova i rock i pop glazbenika nego i atraktivna lokacija za snimanje glazbenih spotova. Kroz spotove se mogu pratiti i promjene u novozagrabčkim naseljima i predstavljaju svojevrsnu posvetu njegvom urbanom krajoliku.

Jedan od najranijih spotova uopće  snimila je upravo u Novom Zagrebu sarajevska grupa Indexi 1971. za potrebe tada popularne emisije “Zdravo mladi”. Glavnina spota napravljena je na lokacijama naselja Utrina (tada još u izgradnji). Indexovci su tv uprizorenje svoje pjesme “Jedan čovjek i jedna žena” snimili na gradilištu nebodera u današnjem Hrastinom prilazu i Barčevu trgu (zapadno od tržnice). Čini se da se radi prvenstveno o neboderu na adresi Hrastin prilaz 2, neboderu u kojemu i ja živim.

Mjesto snimanja spota Indeksa na Google maps

Ni “Novi val” nije zaobišao Novi Zagreb. Grupa Film snimila je spot za pjesmu “Neprilagođen” na lokacijama u naseljima Siget, Trnsko (ili možda Savski Gaj). Očigledno Novi Zagreb krajem 70-tih i početkom 80-tih je izgledao kao savršeno mjesto za regrutaciju “neprilagođenih”. Jura Stublić i kompanija trče nadkritim parkirališem iza nove zgrade općine Novi Zagreb (danas Ivana Visina) u Sigetu, a radio bacaju iz nebodera u Trnskom.

Mjesta snimanja spota Filma na Google maps

Pravu odu Novom Zagrebu napravili su članovi grupe Pips, Chips i Videoclips u spotu za pjesmu “Nogomet”. Premda ima i nešto snimki iz Travnog i Dugava veći dio spota je sniman u Utrini i Zapruđu (kvartovima iz kojih su dečki). Važnu ulogu igraju neboderi u Vučetićevom prilazu u Zapruđu, ali najveći dio spota je sniman u Osnovnoj školi “Mladost” u Utrini. Band svira u blagavaonici škole, školska dvorana i WC u spotu pripada istoj školi, a dio spota je sniman i na vanjskom igralištu škole. Ekipa pije na stepenicama jednog od nebodera gdje su svoj spot 1971. snimali Indexi.

Mjesta snimanja spota Pips, Chips i Videoclips na Google maps

Ovaj unos je objavljen u Moje sitnice i označen sa , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Spotovi snimani u Novom Zagrebu (1. dio)

  1. Povratni ping: Spotovi snimani u Novom Zagrebu (2.dio) | marinknezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.