Ugodno je u toplini stada

Koja je glavna osobina dobrog zastupnika u predstavničkom tijelu? Možda ne obaziranje na vlastitu savijest? Spremnost pokoravanja kolektivnoj volji?

Članak 28 ustava SR Njemačke (das Grundgesetz) jasno kaže: „Zastupnici su zastupnici cjelokupnog naroda, ne obvezuju ih nikakvi nalozi i upute nego su podvrgnuti samo svojoj savijesti.“ (Die Abgeordneten sind Vertreter des ganzen Volkes, an Aufträge und Weisungen nicht gebunden und nur ihrem Gewissen unterworfen.).

njemački ustav

Njemački ustav, čini se, štiti zastupnike od nametanja stranačke stege. To je posljedica iskustva nacizma. Političko djelovanje u nacističkoj Njemačkoj bilo je podvrgnuto „Führerprinzipu“. Prema njemu svo je političko djelovanje utemeljeno na riječi „vođe“. Ona je iznad zakona i političkih odluka svih institucija. U nacističkoj njemačkoj je bilo lako biti dobar političar. On je trebao imati samo jedno obilježje – poslušnost vođi.

U praksi zastupnik kao pojedinac može malo toga učiniti. Zato se udružuje s drugima i s njima izmjenjuje iskustva i poglede. Zastupnici, pogotovo oni koji su birani na stranačkim listama, svjesno žrtvuju dio svoje slobode nadajući se kako će u kolektivnom djelovanju više moći doprinijeti općem dobru. Zastupnici, i kada iskaču iz stranačke discipline, rijetko to čine zbog nekog zova savijesti već više zbog potrebe za samoisticanjem i pretjerane vjere u vlastite intelektualne dosege.

Da li zastupnike na kolektivno djelovanje tjera prisila? Iz vlastitog iskustva znam da je utjecaj prisile ili straha mali. Prihvaćaju se odluke koje oblikuju drugi zbog nedovoljnog vlastitog znanja i konačno povjerenja u sud vlastitih kolega.

Kolektivno odlučivanje ima i jednu veliku „prednost“. Odgovornost se dijeli na veliki broj osoba. Tako je odgovoran svatko i nitko. Oportunizam je udobniji od bilo kojeg naslonjača. U stadu je ugodno premda ponekad i malo smrdljivo. Savijest? O njoj drugom prilikom…

stado

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.