Kako prokockati stoljeća

Postoji nekoliko europskih naroda kojima je vjera, točnije katolička vjera, bitna odrednica nacionalnog identiteta. To su primjerice Irci, Poljaci pa i Hrvati. Vjera je predstavljala bitno pa i ponekad najvažnije obilježje koje je dijelilo jednu narodnosnu skupinu od druge. Biti katolikom na određenom prostoru značilo je istovremeno biti Ircem (naspram protestanata Škota i Engleza), Poljakom (naspram protestanata Nijemaca i pravoslavnih Rusa) i Hrvatom (naspram pravoslavnih Srba i muslimana Bošnjaka).

Stvarnost je bila znatno kompliciranija, no klerikalizam je tu vezu vjere i nacije proglasio neuništivom. Tako se priča o nepokolebljivoj vjernosti Hrvata Svetoj Stolici (papinstvu) od stoljeća sedmog. Teza koja bi se dala osporiti, no poistovjećivanja vjere i nacije duboke je ukorijenjeno barem kod dijela građana. Kada sam prije više od deset godina sudjelovao u popisu stanovništva često sam doživljavao da građani na pitanje o nacionalnosti odgovaraju da su katolici, a na pitanje o vjeri da su Hrvati.

Da li je ta veza tako neraskidiva, tako neuništiva? Nedavni događaji u Irskoj „nepokolebljivu odanost“ stavljaju u sumnju. Prvo je irski premijer Enda Kenny otvoreno u parlamentu optužio katoličku crkvu u Irskoj za zataškavanje silovanja i mučenja djece od strane katoličkih klerika. Kenny je ustvrdio da katolička crkva ometa istrage vezane za te zločine. Po irskom premijeru Vatikan obilježava „disfunkcionalnost“ i elitizam.

Enda Kenny

Vatikan je na te optužbe odgovorio povlačenjem svoga veleposlanika iz Dublina. Irci su uzvratili, ni manje ni više, nego zatvaranjem svoga veleposlanstva pri Svetoj stolici. To se pravda potrebom smanjivanja proračunske potrošnje pa je ovo diplomatsko predstavništvo zatvoreno zajedno s onima u Iranu i Istočnom Timoru (!!!).

Mislite da Kennyu zbog toga pada popularnost u izrazito katoličkoj Irskoj? Upravo suprotno. Kenny je sve popularniji! Čak i opozicija se slaže da je katolička crkva u Irskoj zataškavala teške zločine svojih klerika. Pri tome Enda Kenny nije nikakav „crveni“ i ljevičar već je čelnik Fine Gael, stranke desnog centra koja se smatra demokršćanskom.

Ugled koji je katolička crkva u irskom narodu stjecala stoljećima kao da se naočigled topi pod bremenom afera. To je dobra lekcija i za katoličku crkvu u Hrvatskoj. Ugled se teško stječe ali vrlo lako gubi.

Ovaj unos je objavljen u Vjera i društvo i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Kako prokockati stoljeća

  1. Povratni ping: Božićno otkrivenje | marinknezovic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.