Ćaća Prijam, a Hektor barba

Volimo se ponositi svojim podrijetlom. Više – manje. Smatramo kako nas ono čini boljima, Konačno kakav otac takav sin. Tako su se od davnina ljudi hvalili svojim precima. Stvarnima ali ne rijetko i izmišljenima.

Toj potonjoj kategoriji pripada i stoljetna teza o autohtonosti i „ilirskom” podrijetlu Hrvata.

Moćni knezovi Frankopani su pak tvrdili kako potječu od rimskog roda Frangipana. Krčki knez i ban Hrvatske i Dalmacije Nikola IV. čak je otišao u Rim po potvrdu o navodnom rimskom podrijetlu 1430. Za skupe pare ovu laž su mu potvrdili kako Frangipani tako i papa Martin V. Sama farsa je bila na visokoj razini. Knez Nikola je galijom doputovao iz Senja u Anconu. Odatle je u pratnji 800 konjanika i pješaka obučenih u crno pompozno ujahao u Rim. Tu su ga dočekali navodni rođaci koje je knez uz sumu plaćenu za „priznanje” častio i jelom i pićem.

Zrinski su poput Frankopana nastojali pronaći sebi rimsko podrijetlo. Tako su u 17. st. od povjesničara Ivana Lučića tražili da i njima pronađe pretke u antici. Konačno ako mogu Frankopani mogu i oni. Zrinski su tako željeli biti neki Sulpiciji. Lučić ih je upozorio kako su zapravo Šubići. Po njemu bolje je biti hrvatskog ili slavenskog podrijetla nego rimskog jer su prvi pobijedili potonje, a ne obrnuto.

Konačno nema godine da se na istočnoj obali Jadrana ili u njezinoj neposrednoj blizini ne pronađe nova lokacija legendarne Troje. Zadnja teza za koju sam čuo smještala je drevni Iliji na mjesto Motovuna. I ta trojanska manija nije novijeg datuma. Tako je već u 14. st. splitski kroničar Miha Madijev tvrdio kako su Splićani ni manje ni više nego trojanskog podrijetla. Tako su u srednjovjekovnom Splitu vjerovali kako njegovim kalama hodaju  potomci trojanskih junaka.

Nema do slavnih predaka, a posebno onih koji su izmišljeni.

Ovaj unos je objavljen u Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Ćaća Prijam, a Hektor barba

  1. historicus napisao:

    To nije sve,jer Mikena je blizu Omiša ,brončanodobna Menelajeva Sparta u Hercegovini,a Nestorov Pil nedaleko Dubrovnika.U Dalmaciji i BiH nalazi se preko 800 prapovijesnih gradina.Stoga pronađite Sinožićevu knjigu Kalisto te se osvrnite na radove Gorana Glamuzine o megalitskim građevinama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.