Sumrak stranaka?

Pojam kraja povijesti, sudnjeg dana nalazi se u osnovi brojnih religija pa tako i one starih Germana. Germanski sudnji dan, ragnarök ili „sumrak bogova“ podrazumijeva seriju vremenskih nepogoda, velikih bitaka i pogibiju bogova praćen općim potopom. Iz velike poplave, prema predviđanjima drevnih Germana, rodit će se pak novi svijet. Ovakav koncept nestanka starog i pojave novog učinio je poznatim veliki operni skladatelj Richard Wagner, a u zadnje vrijeme junaci strip izdavača „Marvela“ pojavljuju se u filmu koji u svom naslovu ima taj pojam.

Ipak, u ovom postu ne bih vas davio mitologijom nego politikom. Ukratko, da li se bliži „sumrak bogova“ naše političke scene, nestanak jednog političkog svijeta koji svoje korijene ima u devedesetim godinama 20. st? I površnom promatraču je jasno kako većinu političkih stranaka potresaju teške unutarnje razmirice, a nezadovoljstvo javnosti etabliranim političarima je veće nego što je to uobičajeno.

Na europskoj sceni, posljednjih desetljeća nije ništa neobično da s političke scene nestaju stranke, politički činitelji koji su na njoj bili bitni protagonisti desetljećima pa i stoljećima. Najpoznatiji je takav slučaj Italije gdje je, na valu otkrića o političkoj korupciji između 1992. i 1995. („Mani pulite“, „Čiste ruke“ javnog tužitelja Antonia Di Pietra) nestao sustav političkih stranaka koji se razvijao od kraja 2. svjetskog rata. U jednom trenutku više od polovice članova talijanskog parlamenta nalazilo se pod teretom optužbi za korupciju! Preko noći su nestali moćni demokršćani, socijalisti, liberali, komunisti itd.

Može li u Hrvatskoj doći do „sumraka“ danas najmoćnijih političkih stranaka i najutjecajnijih političara? Možda, ali uništenje starog poretka ne znači nužno prijelaz na nešto bolje. Najbolji je primjer upravo Italija. „Pokret pet zvijezda“ i „Sjeverna liga“ koji danas formiraju talijansku vladu, po mnogim obilježjima gori su od „starih stranaka“.

Za postojećim političkim strankama u Hrvatskoj malo tko će plakati ali bojim se kako bi „vrli novi svijet“ hrvatske politike, koji bi nastao na njihovom potopu, mogao biti još i gori.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.