Prava muškarčina

Rijetko ponovo čitam knjige koja sam već pročitao. Postoji mnoštvo pametnih, pozornosti vrijednih dijela pa je šteta ponavljati jedno intelektualno iskustvo kojim sam već prošao. Ove godine napravio sam iznimku. Ponovo čitam “Sredozemlje i sredozemni svijet u doba Filipa II.” Fernanda Braudela. To je, vjerojatno, najutjecajnija povijesna knjiga 20. st. Usprkos sterilnom nazivu ona je sve prije nego suhoparna.

Poslije nekoliko godina promijenio se i moj odnos prema dijelovima teksta. Nešto što se prije činilo zabavnim sada postalo dosadno, a s druge strane neke dijelovi koje sam prije samo letimično pregledao danas izazivaju moje posebno zanimanje. To se odnosi i na Braudelove opažanje snošljivosti prema kriminalnom ponašanju među stanovnicima sredozemnih planina. Tako navodi primjere stavova suvremenih stanovnika Sardinije po kojima “Onaj tko ne krade nije muško”. U tom svijetu surovog krša svatko sam stvara svoje zakone i uzima što mu treba, a država i njezina pravila se preziru.

Ovaj dio Braudelovog teksta pao mi je na pamet kada sam čitao medijske reakcije na činjenicu da su hrvatski navijači na poteklom svjetskom nogometnom prvenstvu bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, optuženog za teške oblike korupcije, doživljavali kao pravu zvijezdu. Novinari se tako zgražaju u stilu “Kako su samo mogli?”, “Selfiji s krimosom, pa da li su oni normalni?”.

U muškom svijetu izniklom iz dinarskih bespuća to je posve očekivana reakcija. Uz nogomet i alkohol, lopovluk je samo još jedan od izraza balkanske muževnosti.
Konačno Sanader je uzor. Digao je toliko para, a na kraju vjerojatno neće biti pravomoćno osuđen. On je “majstor”, “car” i “Da je meni barem biti na njegovom mjestu!”. On je hajduk dvadeset i prvog stoljeća. Sanader je moderni Andrijica Šimić i Čaruga, dakle primjer i dio popularne kulture.

Prema sardinijskom modelu bivši je premijer uzorni alfa mužjak, čovjek koji sam stvara pravila i uzima što želi.

Uz pivušu i urlanje na stadionu, za veliki dio Hrvata, Ivo Sanader među navijačima je nešto normalno i očekivano.

Ovaj unos je objavljen u Kultura i politika, Politika i povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Prava muškarčina

  1. Povratni ping: Ivo Sanader: Prava muškarčina - Zrno Soli

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.