Liberali

Prije gotovo godinu dana Zoran Milanović je izjavio o Andreju Plenkoviću: „Gospodina Plenkovića znam godinama i iskreno govoreći, po onome što znam, pripadao bi liberalnoj struji SDP-a. Što radi u HDZ-u, ne znam, ali to je njihova stvar”. Mnogi su u tim riječima čuli samo Milanovićevu sarkastičnost, no oni koji ga poznaju znaju da takve stvari Milanović ne izjavljuje ako u njih zaista ne vjeruje. Sklapanje koalicije HNS i HDZ-a ponovo aktualizira ovu Milanovićevu izjavu.

Pa da li je Plenković prikriveni SDP-ovac? Da li je Plenković barem liberal? Promatrano kriterijima zapadnoeuropskih stranaka desnog centra njegovo je prihvaćanje liberalizma samo po sebi razumljivo. Većina ovih političkih činitelja doživljava načela klasičnog liberalizma kao opće, samo po sebi razumljive vrijednosti. Zato su ove stranke u pravilu i liberalne. Ni u ludilu klasičnim europskim narodnjacima danas ne pada na pamet, primjerice, dovođenje u pitanje prava žena, homoseksualnih osoba i sekularnih osnova države i društva. U tom svjetlu treba gledati i izjave SDP-ova „liberala“ Siniše Hajdaš Dončića o mogućoj koaliciji SDP-a i HDZ-a. SDP je, još od vremena SKH i Ante Markovića, po mnogim svojim obilježjima i liberalna stranka.

Plenković koaliciju s HNS-om sklapa ne toliko kako bi povukao ovu stranku na desno koliko da bi HDZ približio liberalnom centru. To je dio nastojanja zapadnoeuropskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka da „europeiziraju“ sebi sestrinske stranke na području nekadašnjih socijalističkih zemalja. U tome su imale razmjerno malo uspjeha. HDZ-u i njemu srodnim strankama na istoku Europe zov krajnje desnice pa i elemenata neofašizma je nešto čemu teško odolijevaju. To je zapadnoeuropskim narodnjacima neprihvatljivo jer su to stranke, koje su, poput stranaka europske ljevice, izrasle iz pepela drugog svjetskog rata i odlučnog odbacivanja fašizma.

HDZ kreće u lov na glasače lijevog centra? Vrlo vjerojatno. S Plenkovićem oni će postati „catch all“ stranka, s vrlo prilagodljivim programom i ideološkim osnovama. Programsko i idejno siromaštvo današnjeg SDP-a tome ne može biti brana. HNS je HDZ-u izuzetno koristan most prema ljevici koji će mnogi prijeći. Nestabilna vlada? Malo sutra. Bojim se, ako Agrokor ne prelije čašu, koktel HDZ i HNS je nešto što ćemo „uživati“ godinama.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.