Trg od tri i pol milijarde dolara

Pišući o reakciji veleposlanstva Sjedinjenih Država na tragikomičnu predstavu nečega što se naziva Autohtona Hrvatska stranka prava istaknuo sam koliko je pobjeda u drugom svjetskom ratu bitna Amerikancima. Oni velikim dijelom, barem formalno, opravdavaju svoj iznimni položaj u svijetu ključnom ulogom u slamanju najvećeg zla dvadesetog stoljeća. Slično vrijedi i za druge dvije svjetske velesile – Rusiju i Kinu. Tako svatko onaj koji relativizira ishod drugog svjetskog rata ugrožava idejne osnove iznimnog položaja najvećih svjetskih sila. Ukratko, to nije samo obračun s domaćim ljevičarima nego predstavlja i zamjeranje najmoćnijim državama svijeta.

Tako ocjena drugog svjetskog rata u Hrvatskoj nije samo unutrašnjo-politička stvar. Hrvatska je dobila svoju nezavisnost i stoga što je isticala, posebno od strane predsjednika Tuđmana, činjenicu da svoj državnost temelji na pobjedi hrvatskih antifašista i odbacivanju ustaškog režima. Da je bilo drugačije, postupak priznavanja hrvatske nezavisnosti bilo bi puno dulji, a možda i s upitnim ishodom.

Kakav bi bio ishod da se moderna Hrvatska ne temelji na pobjedi hrvatskog antifašističkog i komunističkog pokreta svjedoči i tužba potomaka žrtava režima NDH iz Chicaga koji su pokrenuli sudski postupak za materijalnom odštetom od, ni manje ni više nego tri i pol milijarde dolara, tvrdeći kako je Hrvatska pravni sljednik Nezavisne Države Hrvatske.

Ako Hrvatska želi sačuvati svoj antifašistički legitimitet mora prihvatiti i njegove komunističke korijene. S time je osobno nisam sretan, no to je činjenica koja se ne može promijeniti. Ne može se poštivati hrvatski antifašizam i istovremeno biti primjerice protiv Trga maršala Tita, trga njegovog neupitnog vođe. Da, hrvatski suverenitet u svojoj osnovi ima mračnu priču koja uključuje tisuće mrtvih u poslijeratnim pokoljima, no opet je jedini kakav možemo imati.

Svaki drugačiji stav silno otežava našu vanjskopolitičku poziciju i, kako stvari stoje, može nas koštati velike novce. Vrijedi li promjena imena Trga maršala Tita tri i pol milijarde dolara?

Ovaj unos je objavljen u Imenovanje ulica, Politika i ideologija, Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.