Ljetovanje

Da, i ljetovanje može biti političko pitanje. Tome smo svjedoci zadnjih dana kada se na naslovnicama vrte članci vezani uz troškove ljetovanja premijera Tihomira Oreškovića i drugih političara u državnoj vili Costabella u blizini Opatije. Troškovi ljetovanja političara draga su tema medija i u drugim dijelovima svijeta. Tako je primjerice republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Mitt Romney, tijekom predsjedničke kampanje 2012., napadao aktualnog američkog predsjednika Baracka Obamu zbog ljetovanja njega i njegove obitelji u najluksuznijem odmaralištu američke elite Martha`s Vineyard. O tome sam prije tri godine i napisao post.

Marko Tulije Ciceron

Dragi Cicerone ništa od godišnjeg.

Ljetovanje političara je toliko stara tema da su se njome bavili i političari u antici. Prije više od dvije tisuće godina Quint Tulije Ciceron je svom bratu, velikom rimskom govorniku Marku Tuliju Ciceronu, pisao pisma vezana za njegovu kampanju za izbor za rimskog konzula, najvišu dužnost u rimskoj republici.

Quintovi su savjeti bratu Marku, iz današnje perspektive, iznenađujuće suvremeni. Izgleda da se malo toga u politici, u dva tisućljeća, promijenilo. Jedan od njegovih savjeta vezan je i za odmaranje tijekom izborne kampanje. Quintu je bila poznat sklonost brata Marka prema uživanju na ladanju, no u vrijeme izborne kampanje uživanje u dokolici mu nikako ne preporučuje. Ne miči se iz Rima! Koliko će hrvatskih političara poslušati starog Quinta.

Ovaj unos je objavljen u Politika i povijest, Povijest i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.