Prohibicija i krava Pisava

Doslovno prevedeno „prohibicija“ znači obustava ili zabrana, no danas, kada spomenemo tu riječ, u pravilu mislimo na jedno razdoblje u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Točnije radi se o vremenu između 1920. i 1933. Tada je na području SAD-a 18. amandmanom na Ustav ozakonjena zabrana proizvodnje, transporta i prodaje alkohola (premda konzumacija i privatno posjedovanje alkohola nikada nije postalo ilegalno).

Zabrana proizvodnje i prodaje alkohola potaknula je neslućen razvoj crnog tržišta alkoholnih pića i s njime povezanog kriminala. U tom razdoblju u SAD-u žive već deseci tisuća Hrvata. Kakva je bila njihova uloga u tim burnim zbivanjima? Držanje barova i krčmi bilo je jedno od omiljenih aktivnosti hrvatskih iseljenika. Oni se pak nisu tako lako odricali od velikih prihoda koji se mogu steći prodajom alkohola.

U romanu Slavka Kolara „Svoga tela gospodar“ jedan od glavnih likova u tom književnom djelu, bogati seljak Jura Batinjan stekao je svoje veliko imanje „radom“ u Sjedinjenim Američkim Državama koji se pak temeljilo na švercu alkoholnih pića tijekom prohibicije. Tako je i sporna, dragocjena Batinjanova krava Pisava posredno rezultat kršenja Ustava SAD-a.

U hrvatskoj zajednici u Chicagu još uvijek su živa pričanja o Hrvaticama koje su tijekom prohibicije prodavale alkohol u gradskim parkovima iz dječjih kolica! Da, Hrvati vole ilegalnu trgovinu iznad svega.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Povijest i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.