Neželjeni darovi

Svima se to zna dogoditi. Posebno su česta bila takva razočaranja u djetinjstvu. Neželjeni darovi. Tako ste za Božić umjesto svemirskog broda na daljinsko upravljanje dobivali džempere, za polazak u školu umjesto švicarskog noža morali ste se zadovoljiti školskom torbom, za rođendan umjesto nove zračne puške stigli bi svesci školske lektire. Niz neželjenih darova i kasnije se nastavlja kroz, u raznim prigodama, stečene čarape, kineske penkale, kravate od umjetnih materijala i sl.


U takvim iskustvima nitko nije osamljen. Posebno su problematični službeni darovi, darovi koji su dio pristojnog ponašanja vezanog uz poslovno ili diplomatsko komuniciranje. Svaki od njih bi trebao nositi neku poruku, pa ako se radi o krivoj ili loše shvaćenoj poruci može doći do problema. Koliko sporni takvi darovi mogu biti pokazuje slučaj darova koje je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, prilikom nedavne službene posjete, uručio papi Franji.
Tako je papa Franjo od srbijansko predsjednika dobio monografiju o srpskim, pravoslavnim manastirima na Kosovu i faksimil Dušanova zakonika. Dok se monografija o kosovskim manastirima, usprkos prijeporima o državno-pravnom položaju Kosova, ne može smatrati spornom Dušanov zakonik je puno problematičniji dar.
Dušanov zakonik je zbirka zakonskih odredbi nastala polovicom 14. st. Taj pravni spomenik izraz je zrelosti srpske srednjovjekovne države na vrhuncu njezine moći, u doba vladavine cara Dušana (1308. – 1355.). Nastao na osnovama bizantskog pravnog naslijeđa Zakonik regulira razne aspekte srpskog srednjovjekovnog društva. Tako u njemu imamo odredbe koje se bave bračnim pravom, građanskim pravom, kaznenim i procesnim pravom i sl. Radi se dakle o pravnom spomeniku na koji Srbi s pravom mogu biti ponosni ali…
Dušanov zakonik kršćane zapadnog, latinskog obreda jednostavno doživljava kao „latinsko krivovjerje“ (jeres latinsku). Zakon predviđa kazne za „hrišćane“ koji su pristali uz latinski obred kao i „mjere“ za vraćanje vjernika u pravoslavlje kao i sankcije za katoličke svećenike koji bi pravoslavce privodili latinskom obredu. (članci 6 -8).
Poručuje li dakle srbijanski predsjednik da je papa krivovjerac, odnosno heretik? Bojim se da je stvar puno gora. Niti srbijanski predsjednik niti njegov tim nisu imali pojma što piše u Dušanovu zakoniku. Ono, to je lijepa knjiga a u svim školskim udžbenicima piše da je to nešto jako važno (premda ne znam zašto) pa naravno da je prikladan poklon za papu. Gaf Tomislava Nikolića nije uvreda papi nego izraz nepoznavanja osnova vlastite kulture.

Ovaj unos je objavljen u Povijest, Vjera i društvo i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.