Klauzura

HDZ ovih dana završava s dijelom izborne predkampanje koji se sastoji od sastanaka s lokalnim stranačkim vodstvima – tzv. klauzurama. Sam naziv za ove stranačke sastanke vrlo je nespretno izabran. Posuđen je iz terminologije katoličke crkve i odnosi se na zabranu pristupa osobama suprotnog spola u dijelove samostana. Takav je naziv drastičan za nešto što je zapravo partijski skup uglavnom zatvoren za javnost. Izjednačavati (ne)pripadnost stranci sa spolnim usmjerenjem malo je pretjerano.


Zadnje se klauzure održavaju za 11. izbornu jedinicu u kojoj glasaju Hrvati koji žive izvan Republike Hrvatske. U praksi zapravo se radi o glasanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine za Hrvatski Sabor. Pri tome se HDZ na sve načine dodvorava tamošnjim Hrvatima. Posebno se ističe uloga Hrvata iz Bosne i Hercegovine u obrani Republike Hrvatske. Navodno, bez njihove pomoći Republika Hrvatska se ne bi mogla obraniti.
Nitko ne dvoji o važnoj ulozi Hrvata iz Bosne i Hercegovine u obrani Republike Hrvatske. Na drugoj strani razmjerno se malo govori o ulozi Hrvatske u obrani Hrvata u Bosni i Hercegovini. Bez intervencije Hrvatske vojske danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine, a posebno Hrvata u Bosni i Hercegovini. Oko toga nema dvojbe. Da nije bilo hrvatskih trupa koje su dolazile u susjednu državu u različitim (ponekad i državnopravno sumnjivim) aranžmanima ne bi bilo Hrvata ni u Mostaru, Livnu, Duvnu, a vjerojatno ni u Neumu. Kako se radi o toj osjetljivoj temi o tome se šuti, no ipak bi bilo lijepo da se ponekad Hrvati iz Bosne i Hercegovine sjete zahvaliti na svojem opstanku i dečkima iz Zagreba, Varaždina ili Splita.
Hrvatska je vojno intervenirala ne samo kako bi zaštitila svoje sunarodnjake nego i zato što u opstanu Hrvata u Bosni i Hercegovini vidi svoj trajni strateški interes, zaštitu svog krajnje razvedenog državnog teritorija. To je razlog zašto i danas razmjerno velika sredstva šalju Hrvatima u Bosni i Hercegovini iz hrvatskog državnog proračuna. To čini i vlada Zorana Milanovića. Usprkos tome što stranke vladajuće koalicije neće imati svoje liste za dijasporu nikome ne pada na pamet uvjetovati slanje pomoći glasanjem za ovu ili onu stranku. Strateški interes ne može biti predmet prizemnog politikanstva. Na žalost to svi ne shvaćaju.
HDZ vidi Hrvate u Bosni i Hercegovini, točnije tamošnje glasače, kao sredstvo za preuzimanje vlasti u Republici Hrvatskoj. Hrvati u Bosni i Hercegovini koji se bave hrvatskom, a ne bosanskohercegovačkom politikom predstavljaju potpuni politički promašaj. Hrvatskoj trebaju Hrvati u Bosni i Hercegovini kao činitelji na tom području, a ne kao remetilački faktor u unutarnjoj politici Republike Hrvatske.
Rezultati takve politike za Hrvate u Bosni i Hercegovini su katastrofalni. Vrlo brzo bi se mogao riješiti „problem“ glasanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine na izborima u Republici Hrvatskoj. Ovih jednostavno, na tom području, više neće biti.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Politika i ideologija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.