29 pitanja

„Namjeravate li se uključiti u špijunažu, sabotaže, krijumčarenje ili neke druge nezakonite aktivnosti za vrijeme boravka u SAD-u? Jeste li ikad ili ste namjeravali financirati ili na neki drugi način pomagati teroriste ili terorističke organizacije? Jeste li član ili predstavnik terorističke organizacije?“ samo su neka od pitanja na koja osoba mora odgovoriti ako želi dobiti vizu za Sjedinjene Američke Države.

Obveza odgovaranja na takva, na prvim pogled, apsurdna pitanja svojevremeno je prenerazilo aktualnog predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Pravila su ipak stroga i jasna. Na ta pitanja moraju odgovarati svi pa i predsjednici vlada država s kojima SAD još uvijek imaju sustav viza.
Veliki upitnici pri ulasku u Sjedinjene Države dio su američke birokratske tradicije. Prilikom dolaska na Ellis Island, krajem 19. i početkom 20. st., svi novi useljenici morali su odgovoriti na čuvenih 29 pitanja nadležnim inspektorima. Pitanja su išla od posve očekivanih tipa: „Kako se zovete?“ , „Koliko imate godina?“, „Zanimanje?“ do onih koji su naljutili Zorana Milanovića tipa „Da li ste poligamist (mnogoženac)?“ i „Da li ste anarhist?“. Bilo je tu i pitanja na koja, vjerojatno, ni većina državljana Sjedinjenih Država nije znala odgovoriti poput „Koliko je traka na zastavi SAD-a?“ ili „Koliko je zvijezda na zastavi SAD-a?“
Birokracija je vrlo konzervativna. Nju je jako teško mijenjati.

Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i manjine, Povijest i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.