Badi lengvidž

Kada govorimo ne obraćamo se slušateljima samo ustima, jezikom, glasnicama. Važan je i naš izraz lica, držanje tijela, kretanje ruku. Važnost držanja ruku bila je jasna i govornicima u doba antike. Tako su grčki i rimski retori jednom rukom držali rub toge ili bi čak ruka bila obmotana haljom, a sve kako bi se izbjeglo nekontrolirano lamatanje ekstremitetima kada se pred sudom brani nekakav prevrtljivi trgovac ili se na skupštini traži istrebljenje kakvog barbarskog naroda.

Angela Merkel s karakterističnim položajem ruku.

Da i danas govornici paze na položaj svojih ruku. Pozorno se ruke drže u smjerovima koji navodno sugeriraju publici poštenje, odlučnost, otvorenost. Na žalost to vježbanje govora tijela često dovodi do prizora koji mogu samo izazvati podsmjeh. Ta opčinjenost neverbalnim jezikom postala je čuvena u interpretaciji bivšeg premijera, danas robijaša, Ive Sanadera. Tako je susret s jednom stranom delegacijom bivši premijer opisao ukratko kao „badi lengvidž je bio dobar“. O čemu ste razgovarali? Što ste dogovorili? Ne. Bitna je neverbalna komunikacija. Namigivanje? Zaljubljeno gledanje u oči? Podupiranje brade rukom prilikom slušanja? WTF
Orgijanje „badi lengvidža“ umjesto pravog političkog sadržaja obilježilo je i prošlu kampanju za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Sumnjivu slavu već je steklo širenje ruku izabrane predsjednice republike. Držanje podlaktica uz tijelo i otvoreni dlanovi stisnutih prstiju prilikom širenja i sklapanja čine ruke sličnijima perajama nego alatima koji su naslikali Mona Lisu. Volio bih isto tako da mi netko objasni što to na „badi lengvidžu“ znači kada odlazeći predsjednik Ivo Josipović drži jednu ruku položenu na dlan druge ruke u visini trbuha ukočen kao da ima „rigor mortis“ ?
Bedastog držanja ruku nisu pošteđeni ni strani političari. Tako njemačka kancelarka Angela Merkel drži u razini trbuha spojene prste u obliku romba. Što to poručuje? Neka mi čitatelji oproste ali moja je prva asocijacija velika vulva.
Molio bih, više pametnih riječi manje blesavih položaja ruku.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Badi lengvidž

  1. bornaija napisao:

    Ne znam za druge, ali ja ti opraštam jer sam istočasno pomislio baš to isto 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.