Da li će SDP izumrijeti?

Ako me sjećanje ne vara (a moglo bi me prevariti)bilo je to 1986. Tada sam još pohađao srednju školu i u naš razred u Križanićevoj ulici u Zagrebu došla je skupina anketara. Podijelili su nam prilično opsežne upitnike. Jamčili su nam anonimnost moleći nas da na pitanja odgovaramo izravno i iskreno. Za ono doba pitanja su bila prilično delikatna. Da li vjeruješ u Boga? Da li ideš u crkvu? Tvoj stav o predbračnoj spolnosti i sl.

Naredne godine objavljeni su rezultati opsežne ankete provedene među mladom populacijom ondašnje Socijalističke Republike Hrvatske. Za tadašnji režim rezultati su bili šokantni. Mladi su bili pretežno vjernici i kao najvišu vrijednost isticali su obitelj. Zar je to rezultat komunističke indoktrinacije u proteklih četrdeset godina?

Gotovo jednako zgražanje možemo isčitati i iz članka u „Jutarnjem listu“ koji se bavi činjenicom da je na netom završenim predsjedničkim izborima čak 60% mladih podržalo kadidadata desnice Kolindu Grabar Kitarović. Istraživanja pokazuju kako su mladi protiv pobačaja, za brak (u koga doduše neradno stupaju) i sl. To se pak objašnjava odrastanjem mladih u „Tuđmanovskim“ devedesetima i utjecajem vjeronauka!

Dakle, relativan „konzervativizam“ mladih nije nedavna pojava. Možda bi se ipak trebalo odmaknuti od predstave o ljevici kao o pokretu mladih. Zašto ne bi upravo životno iskustvo, susret s okrutnom svakodnevicom bio okidač onog „lijevog“ u svakoj osobi? Časopis „Der Spiegel“ je tipičnog njemačkog socijaldemokrata opisao kao umirovljenika koji stoji za štandom. Oni koji bolje poznaju prilike u SDP-u Hrvatske znaju da to velikim dijelom odgovara i stvarnosti hrvatskih socijaldemokrata.

Znači li to da klasičnoj socijaldemokratskoj ljevici u Europi i Hrvatskoj prijeti izumiranje? I to bi se moglo dogoditi. Zato stranke posvećuju posebnu pozornost svom podmladku. U slučaju SDP-a to je Forum mladih. Njegova bi osnovna uloga trebala biti prenošenje socijaldemokratskih vrijednosti i politika među mlađom hrvatskom populacijom. Na žalost današnji SDP-ov Forum mladih više je moćna unutarstranačka lobistička mašina nego činitelj promjena u načinu razmišljanja mladih u Hrvatskoj. Šteta.

 

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Da li će SDP izumrijeti?

  1. Božidar napisao:

    U današnjoj situaciji kada smo ekonomski ,gospodarski u kolapsu,mladi vide da ne mogu doći do radnog mjesta ,jednostavno se okreću politici gdje mogu nači svoju osobnu egzistenciju.To je i prije tako bilo ,kada se omladina namirila ,a sada o njima glasa čuti nije. Pokušaj pitati mlade ljude što je to SOCIJALDEMOKRACIJA. Mislim da će biti vrlo interesantno kada FS pokrene tribinu,koja će imati naslov “ŠTO JE TO SOCIJALDEMOKRACIJA ?” Jednostavno ste se otuđili,nema Vas nigdje pa ni u stranci da bi mladim ljudima dali svoje iskustvene smjernice. Naravno da prijeti izumiranje Socijaldemokracije, jer nema jačanja i prepoznavanja SDP-a ,gdje se traži timski rad,prepoznavanje večeg kruga članova i suradnja s drugima,gdje nedostaje nove kulture dijaloga. Zašto se javljaju sukobi ?Zašto se nameću interesi pojedinaca,kao da su bogom dani? Žašto se javljaju klanovi ? Mislim da to zapravo blokira rad stranke ,a potom u javnosti se stjeće dojam loše stranke.Pišu se kolumne ,otvaraju blogovi, a naših stranačkih kolega ,koji su se odvojili nema nigdje, da bi mlađi kadar usmjeravao u jačanje stranke, sučeljavanje sa slabostima , kritikama , ispravkama i ostvarivanje demokratičnosti. Neka si svatko od članova postavi pitanje ….koja je moja funkcija u SDP-u …? Dali je to vlastia privilegija ili aktivnost za bolje društvo ,stranku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.