Nije Lajka

Ima tome već nekoliko godina. Vozio sam se u tramvaju. Tijekom vožnje načuo sam razgovor dviju tinejdžerki. Raspravljale su o nečemu što se zvalo „lajkanje“. Problematično je bilo to što neka njihova prijateljica nije „lajkala“, a morala je.

 

“Lajkanje” nema veze s Lajkom

Površno slušajući razgovor prvo mi je pala na pamet kujica Lajka. Lajka (u doslovnom prijevodu „Lajavica“), prva je životinja koja je bila lansirana u svemir 1953. sovjetskom sondom Sputnik 2 kako bi se ispitao utjecaj svemirskih putovanja na organizam. Lajka je taj pionirskog pothvata u istraživanju svemira platila glavom postavši u hladnoratovskom svijetu dio opće, popularne kulture. Pa kakvu vezu ima davno stradali pas lutalica s moskovskih ulica sa zagrebačkim školarkama?

Naravno veza nije postojala. Tek kasnije sam saznao da se, kada se govori o „lajkanju“, zapravo radi o mogućnosti izražavanja „sviđanja“ ili „ne sviđanja“ postova na društvenoj mreži Facebook. Tada sam shvatio kako sam kulturno zarobljen u svijetu od prije pada Berlinskog zida i kako mi trendovi u popularnoj kulturi promiču poput brzog vlaka.

Ubrzo sam i sam otvorio profil na Facebooku, a problem  lajkanja  i ne lajkanja nije se ograničio samo na šiparice. Dapače, klik na gumb s uzdignutim palcem, postao je i predmet pozornosti i u najvišim političkim krugovima. Tako je navodno vođa oporbe Tomislav Karamarko zabrinut zbog činjenica što je njegova Facebook stranica manje „lajkana“ od stranice njegove političke saveznice Ruže Tomašić.

Navodno je zbog toga predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sazvao hitan sastanak. Naloženo je stranačkim dužnosnicima da učine sve kako bi stranica vođe oporbe dobila na popularnosti. Problem koji je prije brinuo samo srednjoškolke sada brine i političare. Zašto nisu „lajkali“? Da li to znači da nam je politika postala infantilna ili je donedavna zabava za tinejdžere postala ozbiljna stvar?

Najviše „lajkova“ na Facebooku dobivaju postovi sa slikama male djece, kućnih ljubimaca, „narodnim mudrostima“ i sl. „Pametni“ prilozi rijetko privlače pozornost klikača palaca. Ispraznost  caruje. Da li i politika mora biti njezin dio? Možda.

To što je lajanje pokojne Lajke daleko razgovjetnije i razumljivije od diskursa velikog dijela naše politike nije bitno, „lajkali“ vi ovo ili ne.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Nije Lajka

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.