Filmski glamur

Ekipa filma "Vlak bez voznog reda"

Ekipa filma “Vlak bez voznog reda” na filmskom festivalu u Puli. Režiser filma Veljko Bulajić sjedi drugi s desna.

Kada su se elementi zapadne popularne kulture počeli prihvaćati u socijalističkom jugoslavenskom društvu to se u prvom redu odnosilo na kulturne proizvode i načine ponašanja koje je stvarala američka tvornica snova – Hollywood.

Pokušaj prenošenja holivudskih kulturnih obrazaca dolazi do izražaja na gornjoj fotografiji iz reportaže pod naslovom „Pulski Kaleidoskop“ (Globus, br. 6, 9. avgust/kolovoz 1959., str. 19 – 23) koja govori o filmskom festivalu u Puli. Na udobnom kauču smjestila se ekipa filma „Vlak bez voznog reda“, inače prvog velikog međunarodnog uspjeha jugoslavenske kinematografije. Smokinzi i haljine ne zaostaju za onima holivudskih uzora. Pomodno odjeven, naslonjen na lijevi rub kauča smjestio se i Ivo Vrhovec, komunistički funkcionar i tada direktor poduzeća „Jadran film“ koje je film i proizvelo. Javno prihvaćanje oblika potrošačke kulture Zapada i kod predstavnika komunističke „avangarde“ izgleda da je bilo prihvatljivo.

Puno realniji uvid u život jugoslavenskih filmskih „zvijezda” daje donja fotografija, gdje se junaci s filmskog platna guraju oko skromnog roštilja i nekoliko kobasica.

Glumci za priričnim roštiljem

Glumci za priručnim roštiljem tijekom filmskog festivala u Puli. Mladić s “kolonijalnim” šeširom je kasnije velika filmska zvijezda Bata Živojinović.

Ovaj unos je objavljen u Fotografije, Kultura i politika, Povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.