(Pristojno) Lažite

„Istina,… nikada nije od stvarne vrijednosti za ljudsko biće – ona je simbol za potrebe matematičara i filozofa. U odnosima među ljudima pristojnost i laži su vredniji od tisuću istina.“ Ovo su rečenice popabirčene iz romana Grahama GreenaThe Heart of the Matter“. Ovaj dio unutarnjeg monologa glavnog lika Henry Scobia, smješten je u vlažan i vruć svijet britanske ekvatorijalne Afrike i oronulog imperijalizma moćnog carstva punog samosažaljenja i tupe rezigniranosti.

Te rečenice nisu primjenjive samo za stanje na periferiji ocvalog kolonijalnog imperija 40-tih godina 20. st već nas poput košulje od kostrijeti, češu, grebu, uznemiruju na granici između boli i blage nelagode i kada promatramo stanje u našem, suvremenom društvu. Misli koje su bile prikladne za Sierra Leone 40-tih godina 20. st. tako su hrvatske, tako europske i tako poznate i tako prepoznatljive.

Kada se učtivost i laganje nađu zajedno tko im može odoljeti? To političari jako dobro znaju. O laganju kao osnovnom oružju svakog političara govori odličan dokumentarac njemačke televizijske postaje ARD „Ich gebe Ihnen mein Ehrenwort” (Dajem Vam časnu riječ). Film se sastoji prvenstveno od primjera neispunjenih predizbornih obećanja. Jedan od glavnih aktera ovog televizijskog uratka je njemačka kancelarka Angela Merkel. Žena laže kad god za to ima priliku.

Dokumentarac je prikazan pred parlamentarne izbore 2013. Izazvao je veliku pozornost. Da li je naštetio gospođi Merkel? Ne. Kancelarka i njene demokršćanske stranke (CDU i CSU) pred sudom glasača prošli su odlično.

Dakle, glasači prihvaćaju i opraštaju laganje. Ponašaju se poput supruge koju muž vara s njezinom najboljom prijateljicom. Ljuta je, no kada se navečer nestašni supružnik pojavi na vratima s buketom ruža i nekoliko komplimenata, istina o nestašnom mužu blijedi pred njegovim umilnim pogledom i u njegovom obraćanju, nekoliko lukavo smještenih djetinjarija i umanjenica.

Pristojnost i laganje? Da, ta kombinacija ne može promašiti.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na (Pristojno) Lažite

  1. Glasači opraštaju laganje, ali ne i istinu. Istina im je nepodnošljiva, jer da je lijepa nitko ne bi posegnuo za lažima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.