Šprem

S ovim čovjekom ću se jednom potući. Takav je bio moj prvi dojam o Borisu Špremu kao predsjedniku Skupštine grada Zagreba. Šprem je za mene bio nizak, drzak i pretjerano samouvjeren. Šprem je mislio da o svemu zna više i bolje od nas ostalih zastupnika. I znate što? Bio je u pravu. Zaista je bio pametniji od nas.

Na klubovima zastupnika pustio bi raspravu. Mi zastupnici pričali bi ovo i ono dok bi Boris čekao svojih pet minuta. Na kraju bi iznio svoj stav. U velikoj većini slučajevi bio je u pravu. To je bio rezultat njegova znanja, vještog odabira suradnika i, što je na žalost među političarima velika rijetkost, njegove iznimne marljivosti. Rezultat nije izostao.

Dugo nisam čuo jedan tako sažet, jezgrovit, sadržajan govor o jednoj osobi od onog što ga je izgovorio gospodin Juraj Hrženjak na utemeljenju knjižnice Borisa Šprema. Gospodin Hrženjak je bivši ustavni sudac, osoba u lijepim godinama – 96. Taj stari gospodin rekao je bit stvari. U izuzetno teškoj situaciji Boris Šprem je ostvario uspješnu kohabitaciju između Gradske skupštine i gradonačelnika Bandića koji su se našli na suprotnim stranama. Što je još važnije, ta kohabitacija nije štetila interesima građana Zagreba. Kao posljedica takve politike ugled SDP-a u Zagrebu ostao je neokrnjen, a rejting gradonačelnika tavorio je na niskoj razini.

Dio Špremove politike bilo je i prihvaćanje proračuna Grada Zagreba za 2011. godinu. Tada je aktualni predsjednik Gradske organizacije, s (ako se ne varam) još dva zastupnika, jedini u klubu SDP-a bio protiv proračuna. Nedugo potom dogodila se i sjednica Gradskog odbora SDP-a. Na sjednici je, zbog prihvaćanja gradonačelnikova prijedloga gradskog proračuna,  uslijedio napad na gradske zastupnike, a posebno na Borisa Šprema. Boris je bio ljut kao ris. Nije mu bilo jasno kako skupina ljudi koja je posve nekorisna dozvoljava sebi napad na one koji rade težak i odgovoran posao. Šprem je imao izuzetno nisku toleranciju na ljudsku glupost, što je za političare otežavajuća okolnost.

„Oporavak“ Milana Bandića nije počeo s prihvaćanjem proračuna Grada Zagreba za 2011. nego kada je Borisa Šprema, kao predsjednika Gradske skupštine, zamijenio današnji predsjednik Gradske organizacije.

Zato nekima nije draga uspomena na Borisa Šprema. Svetili su mu se i poslije. Jedva je ušao u Predsjedništvo SDP-a Hrvatske. Pošto uživa status stranačkog „sveca“ nitko ga danas neće otvoreno napasti ali… Bolje ga nemojmo spominjati.

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.