S kim razgovarati?

Poželjnim sugovornikom obično smatramo onu osobu s kojom se slažemo. Ugodan je osjećaj razgovarati s ljudima s kojima dijelimo ista stajališta. Time sami sebi i svojim stavovima dajemo na vrijednosti. Ako je pak ovakav pristup razgovoru ugodan ne znači da je i koristan.

KIshore Mahbubani

KIshore Mahbubani

Tijekom 90-tih imao sam takvo iskustvo koje vas ispunjava zadovoljstvom ali istovremeno može stvoriti doživljaj svijeta koji nema puno veze sa stvarnošću. Omiljena tema društva u kome sam se kretao u tom razdoblju bila je rasprava o tome tko glasa za HDZ. Među nama nije bilo nikog koji je bio sklon toj političkoj opciji. Malo nas je i poznavalo ljude koji su bili pristaše HDZ-a i njegove politike. Tu i tamo netko je imao nekog rođaka na selu koji je bio glasač ove stranke. Tako smo dolazili do zaključka kako se HDZ drži na vlasti teškim izbornim prijevarama.

Postojao je jedan „mali“ problem. Ja i moji prijatelji nismo baš tipični Hrvati. Tada smo bili dvadesetogodišnjaci, dečki iz Novog Zagreba, koji su netom postali profesori ili inženjeri ili su pak bili pri kraju studija i koje je vezivala sklonost prema alternativnom roku. Nismo baš presjek hrvatskog društva. Više jedna mala i netipična skupina.

Dakle, ako želimo stvoriti pravu sliku svijeta potrebno je razgovarati s ljudima koji drugačije razmišljaju. O važnosti razgovora kao sredstva rješavanja sukoba govori istaknuti singapurski politolog i diplomat Kishore Mahbubani. Mahbubani uvijek savjetuje svojim sugovornicima da prvenstveno razgovaraju sa svojim protivnicima. Taj se njegov savjet rijetko kada sviđa onima kojima ga nudi. Tako Mahbubani posebno napada običaj da se sa zemljama s kojima postoje posebno veliki prijepori prekidaju diplomatski odnosi. Upravo s neprijateljem treba se najviše razgovarati. Zbog toga jer konačno i izmišljena diplomacija i diplomatske veze, upozorava Mahbubani.

Ja bih rekao – zbog rješavanja i smanjivanja nesuglasica razgovor je općenito i nastao. Međusobno hvaljenje je tek uzgredna pojava.

Ovaj unos je objavljen u Mediji i politika i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.