Samo za bogate

Kampanje za unutarstranačke izbore u zagrebačkom SDP-u zahuktala se i prije nego što je formalno započela. Novine su pune članaka o kandidatima za mjesto predsjednika SDP-a u glavnom gradu Hrvatske. Već u ovaj ranoj fazi pokazao se jedan činitelj koji bi mogao imati važnu ulogu u ovom „sajmu demokracije“. Radi se, naravno, o novcu.

Ujak Baja

Ujaka Baju za predsjednika?

Na to je već upozorio članak u „Globusu“ govoreći o pismima koja je svim članovima gradske organizacije SDP-a uputio neslužbeni kandidat Gordan Maras. Vrijednost samo poštarine za upućena pisma novinar je procijenio na više od 18.000 kuna. Iznos je pretjeran. Pošiljke ovakvog tipa mogu se poslati po znatno nižoj cijeni, ali ipak…

Bez para nitko neće moći biti ozbiljan kandidat za predsjednika zagrebačkih esdepeovaca. Već u prošloj kampanji današnji predsjednik zagrebačkog SDP-a imao je profesionalno oblikovana i otisnuta pisma upućena članovima. Tu su bile i profesionalno prelomljene i otisnute brošure kao i uzorno napravljen web site. Da o cijeni „proslave rođendana“ i okupljanja u klubovima na Jarunu ne govorimo. Čak i da su se te usluge dobivale i bez novčanih transakcija dobro je poznato “da ne postoji takva stvar kao što je besplatni ručak” (There ain’t no such thing as a free lunch). U krajnjoj liniji sa što više članove mora se sjesti, popiti kavu, pivo, platiti rundu, a sve to na kraju jako puno košta. U svemu se osjećao i utjecaj stručnjaka za odnose s javnošću, a ti i ne dišu besplatno. Cijena? 50.000, 100.000 kuna? Više? Tko zna?

Ako sam nemaš novca ili nemaš razmjerno bogate prijatelje bolje ti je da se i ne natječeš za funkciju u zagrebačkom SDP-u. Da ne govorio o mogućnosti da se financijeri potraže i kod poduzetnika koji posluju s gradom Zagrebom i spremni su uložiti u perspektivnog političara. Usluga će se vratiti kada i ako političar dođe na vlast.

Tako se otvara put korupciji i utjecaju kriminalnih skupina. Tako socijaldemokracija pada pred naletom navodne „demokratizacije“ unutarstranačkih odnosa. Tako je još jedna dobra ideja dobiva naopak završetak.

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.