Duhovi Holdinga

Tijekom predizborne kampanje novi (stari) gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao je novi i efikasniji ustroj Zagrebačkog holdinga. Jamstvo boljeg upravljanja Holdingom trebalo je biti rukovodstvo koje će biti izabrano po kriterijima stručnosti i sposobnosti nasuprot kadrovima koje su do sada, u vrh jednog od najvećih poduzeća u državi, kadrovirale političke stranke. U subotu 29. lipnja gradonačelnik Milan Bandić razriješio je dosadašnju upravu Holdinga i imenovao novu.

Slobodan Ljubičić

Slobodan Ljubičić

Da li je Holding dobio stručniju i sposobniju upravu? Na čelo uprave vratio se Slobodan Ljubičić Kikaš. Ljubičić je osoba nesumnjivih poslovnih i upravljačkih sposobnosti, no istovremeno i osoba za koju se veže izniman broj „sumnjivih“ poslova vezanih za novac i imovinu Grada. Isto tako Kikaš nije više „onaj stari“ već je sredovječan gospodin ozbiljno narušena zdravlja.

Ostali su razmjerno nova imena. Neki od njih imaju i zavidno iskustvo, premda je upitno koliko im ono ide u prilog. Ante Samodol je nekadašnji čelnik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za koga se vežu kontraverzne odluke vezane za privatizaciju Liburnija hotela i Belja. Zdenko Milas je došao iz posrnulog „Dalekovoda“, a Ivan Tolić iza sebe ima upravljanje ZET-om u razdoblju kada je on ušao u lakomislene investicije, od kojih se i danas trese cijeli Holding, i Gredeljom koji je danas pred propašću.

Ženski dio tima je priča za sebe. Tu je nekadašnja čelnica mladeži HDZ-a Darija Jurica, koja je poznatija po ocu, Tuđmanovom diplomatu, osuđenom zbog zloupotreba tijekom karijere u službi Hrvatske nego po vlastitim dostignućima. Da li je to vraćanje „usluge“ HDZ-u? Tu je i razmjerno anonimna Nike Nodilo Lakoš članica uprave Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Na kraju u upravi je i Daniela Franić,vidi vraga, nevjenčana supruga pročelnika gradskih financija Slavka Kojića.

O kolikoj se stručnosti i sposobnosti radi prosudite sami. Meni se više čini da gradonačelnik mjestima u upravi jedne od najvećih i najvažnijih državnih poduzeća, vraća neke stare usluge i od te uprave očekuje prvenstveno poslušnost. Milanu Bandiću ne treba uprava Zagrebačkog holdinga. Njegova alfa i omega sada je gospodin gradonačelnik, a glavni činitelj u njegovom poslovanju biti će zaigrani Bandićev um.

U cijeloj toj priči postoji samo jedna mali problem. Zagrebački holding je poduzeće u velikim financijskim teškoćama. Holding više ne može biti zabavište Milana Bandića kao u prvoj Ljubičićevoj upravi. Teška sjena dugova i promašenih investicija pala je na Holding i nema šanse da će mu brzo granuti sunce pa bilo to i ono umjetno Milana Bandića, utemeljeno na novim zaduživanjima. Duhovi preskupih tramvaja i besplatnih karata javnog prijevoza, praznih stanova Sopnice, kredita uzetih zbog zemljišta Gredelja i Zagrepčanke,propalog Velesajma, viška zaposlenih koji se broje u tisućama čekaju sa strane. Milan Bandić ih, kao i Scrooge u Dickensovoj „Božićnoj priči“, neće moći izbjeći.

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika i označen sa , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.