Svinje u Jakuševcu

Poštovani gospodine Gradonačelniče,

Građani često, nezadovoljni onime što političari govore i rade, njihovo djelovanje sažimaju jednim pogrdnim izrazom, a to je riječ „svinjarija“. Ta metafora, kratka poredba, obično nema nikakve veze sa stvarnim domaćim životinjama velike prehrambene važnosti, no u Zagrebu se dogodilo da uz svoje posredno značenje ono se i doslovno može vezati za ta stvorenja.

Svojim dopisom od 30. ožujka 2011. Gradska četvrt Novi Zagreb istok predložilo je pomicanje granica dopuštenog držanja domaćih životinja, koje de facto onemogućuju daljnji uzgoj domaćih životinja na području Jakuševca. To je rezultat urbaniziranja ovog naselja. Danas u Jakuševcu, tri četvrtine stanovnika živi u stambenim zgradama i očekuju urbanom načinu života prilagođen ekološki i kulturni standard.

Tome su prepreka blizina odlagališta otpada, kompostane ali, i to u najvećoj mjeri, uzgoj svinja u naselju koji je najveći izvor neugodnog smrada i potencijalan opasan izvor zaraze kako za sam Jakuševac tako i za okolna naselja poput Dugava, Utrine i Zapruđa.

Zaista, vašem naredbom gospodine Gradonačelniče od 20. ožujka 2012. najveći dio Jakuševca isključen je iz područja na kojem se mogu držati domaće životinje koje se uzgajaju zbog proizvodnje hrane. Kao krajnji rok za prestanak njihova uzgoja određen je 31. prosinac 2012. Mudra odluka kojom se štiti zdravlje i ekološki standard tisuća stanovnika Novog Zagreba, ali…

U listopadu 2012. predlažete promjenu Vaše Naredbe koja bi ponovo dozvolio uzgoj domaćih životinja za prehrambene svrhe na određeno vrijeme na području Jakuševca. O tom vašem prijedlogu Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb istok jednoglasno se negativno odredilo 11. listopada 2012., što je ponovilo i 13. siječnja 2013.

Usprkos tome 22. veljače 2013. donosite Naredbu koja rok za prestanak uzgoja domaćih životinja u Jakuševcu pomiče na 1. lipanj 2013. Čime obrazlažete ovakvu Vašu odluku jer po meni ona samo bespotrebno produžuje razdoblje u kojima će zdravlja tisuća stanovnika Novog Zagreba i dalje biti ugroženo?

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Zastupničko pitanje i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Svinje u Jakuševcu

  1. Iva napisao:

    svaka cast. odlicno opisana problematika ove gradonačelnikove svinjarije… sumnjam da ce njegov odgovor biti ovako jasan i konkretan.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.