Dvorska umjetnost

Korištenje elemenata popularne kulture u suvremenoj likovnoj umjetnost stara je i sveprisutna pojava. U to se na prvi pogled uklapa i izložba video portreta Roberta Wilsona u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Problem je u tome da bi se elementi pop kulture i šunda trebali koristiti u ironičnom, sarkastičnom kontekstu, kao izraz društvene kritike.

Robert Wilson: Brad Pitt

Robert Wilson: Brad Pitt

Da li je taj pojava izražena u video portretima Roberta Wilsona? Ne, ili u najbolju ruku u maloj mjeri i to vezano za citat iz povijesti umjetnosti na koji se portret veže. Wilson prvenstveno želi pokazati povezanost svojih radova s vrhunskim djelima renesanse, baroka i moderne umjetnosti. Tu iskazuje znanje na razini informiranijeg srednjoškolca.

Poznaje li Robert Wilson bolje povijest umjetnosti od kulturno ambicioznog gimnazijalca? Sigurno, no njegove mušterije ne znaju. One kada posežu u džep traže da se umjetničko djelo referira na nešto što je svima poznato, na nešto već viđeno što djelu i posredno njegovu vlasniku, daje (navodno) umjetnički legitimitet.

To je slično našim lovašima koji kupuju Berbere, Jordane i Stančiće ili njima vrlo slične epigone. Wilson ide i korak dalje pa njegovi „video portreti“ nisu samo namijenjeni bogatim moćnicima nego i prikazuju novcem, utjecajem i društvenim ugledom opernaćenu elitu.

Wilson jako pazi da se ne zamjeri svojim modelima. Kud puklo da puklo oni su lijepi. Čak i u slučajevima kada Robertu Downeyu Jr. secira podlakticu ili Peteru Stormeru kopa oči, potencijalna subverzivnost demontirana je oslanjanjem punom snagom na Rembrandtova remek djela.

Wilsonov Brad Pitt ostaje na razini fascinacije Brad Pittom Severine Vučković, ma koliko ga Wilson polijevao vodom. I Wilsonov i Severinin Brad Pitt zapravo je slatkiš za tinejdžerice. Nema tu dubinske karakterizacije, samo treperenje ekrana .

Sve je tehnički izvedeno savršeno. HD video na odličnim zaslonima dolazi do punog sjaja. Led zasloni kao zamjene za ulja na platnu. Super fora za Wilsonovu bogatu klijentelu.

Radi se o umjetnosti koja se besramno dodvorava eliti. I u tom smislu Wilson nasljeđuje umjetnike renesanse i baroka. To na kraju i priznaje video portretom Jean Moreau kao kraljice Mary Stuart. On je dvorski slikar 21. stoljeća.

Da li pohvala bogataškoj taštini vrijedi 30 kuna kolika je cijena ulaznice?

Ovaj unos je objavljen u Kultura i politika i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.