Svi se slažu

1996. Washington post (točnije Kaiser Family Foundation) i Harvardsko sveučilište napravili su istraživanje o stavovima prosječnih Amerikanaca i američkih ekonomskih stručnjaka o nekim temeljnim obilježjima gospodarstva SAD-a. Istraživači su podijelili anketirane na tri kategorije: ekonomske stručnjake, javnost i nešto što su nazvali „prosvijećena javnost“ (dio javnosti koji je osobito dobro informiran o stanju u američkom gospodarstvu).

Radnička klasa

Očekivano, među različitim kategorijama ispitanih pojavile su se velike razlike vezano za pojedina obilježja američkog gospodarstva. Usprkos tome po nekim pitanjima sve tri navedene skupine bile su iznenađujuće složne. Na pitanje: „Da li se razlika između bogatih i siromašnih u zadnjih dvadeset godina povećala, smanjila ili ostala ista?“ anketirani su bili gotovo jedinstveni. Ekonomski stručnjaci, javnost i „prosvijećeni“ smatraju kako se ta razlika povećala.

Svi su bili složni i po pitanju da li su za normalan život obitelji potrebna barem dvije pune plaće. Nravno da trebaju. Dakle, premda (naspram klasične američke obitelji u kojoj je otac obitelji jedini „breadwinner“ ) se radi sve više razlika između siromašnih i bogatih samo se povećava.

Svi se slažu da je nešto u podjeli bogatstva otišlo po zlu. Ako ljudi rade više, a dobivaju manje, dok se manjina bogati ne radi li se zapravo o iskorištavanju većine od povlaštene manjine?

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.